Hemgjord leverpastej

Foto: Björn Lindahl
Leverpastej kan du frysa i ett par månader.
MAT & DRYCK

Gör din hemgjorda leverpastej extra fin och täck den med portvinsgelé och dekorera med små gurkor, lagerblad och tunt skivat äpple.

Pastejen håller en vecka i kylen och går även att frysa. Hållbarheten är då ett par månader. Plasta in noga eller täck med smält smör så behåller pastejen sin fina färg.

Leverpastej

En rejäl leverpastej på cirka kilot

500 g kalvlever (vill du ha kraftigare smak på pastejen så använd svinlever i stället för kalv)

125 g späck

1 lök

2 krm grovkrossad kryddpeppar

8 ansjovisfiléer

1 msk ansjovisspad

2 krm mald vitpeppar

0,5 msk salt

1 msk sirap

1 tsk timjan

2 ägg

1 dl vetemjöl

3,5 dl standardmjölk

Olja

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Skär levern och späcket i små bitar. Skala och hacka löken grovt. Krossa kryddpepparn i en mortel.

  3. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare.

  4. Smörj en ugnsform med lite olja och häll sedan ner smeten i formen.

  5. Gör ett vattenbad: Koka upp vatten och häll i en större form. Ställ ner pastejformen, in med vattenbadet i ugnen och baka i cirka en timme. Täck pastejen med folie så fort den fått lite färg. Kolla med stektermometer att den är klar, ta ut vid 85 graders innertemperatur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept