Hemgjort kryddigt knäckebröd

Foto: Björn Lindahl
Knäckebröd med ljuvliga kryddor.
MAT & DRYCK

Överraska gästerna med hemgjort knäckebröd som är kryddat med anis, kummin och fänkål.

Kryddknäckebröd

En korg bröd till 8–10 personer

1 paket torrjäst

2 tsk salt

5 dl lättmjölk

6 dl vetemjöl

6 dl fint rågmjöl

2 tsk mald anis

1 msk hel brödkummin

2 tsk mald fänkål

4 dl grovt rågmjöl till utbakning

Gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

  2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

  3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 30 minuter.

  4. Värm ugnen till 180 grader.

  5. Kavla ut degbollarna tunt med hjälp av en pastamaskin. (Ingen maskin? Då blir det till att kavla.)

  6. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7–10 minuter. Låt kallna utan duk.

Tack Restaurangakademien för receptet!

ARTIKELN HANDLAR OM