Vegetarisk ”lammstek” till påsken

MAT & DRYCK

Lamm hör påsken till för många. Om du vill minska på köttet är den här vegetariska svamp- och nötsteken ett perfekt alternativ på påskbordet.

Foto: Gustav Johansson
Svamp och nötstek kan ersätta lammsteken på påskbordet.

Svamp- och nötstek

från bloggen Jävligt Gott av Gustav Johansson

10 portioner, 1 h 45 min

Ingedienser:

1 kilo skogschampinjoner

200 g naturella valnötter

1 dl bladpersilja

4 vitlöksklyftor

2 gula lökar

kikärtsspadet från 1 tetra kikärtor

3 msk potatismjöl

1,5 dl havregryn

3 kvistar färsk eller 1,5 msk torkad rosmarin

Rapsolja att steka i

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka svampen, löken och vitlöken. Stek allt tills det får rejält med färg i omgångar i rapsolja (jag använde två stekpannor). Salta och peppra löpande och krydda med rosmarin.

  2. När du har stekt allt, mixa hälften av svamphacket i en bunke med en mixerstav så att du får en blandad konsistens.

  3. Hacka nötterna och persiljan fint och blanda därefter ner dem i svampröran.

  4. Avsluta med att röra potatismjöl, kikärtsspad och havregryn samt salta och peppra lite extra.

  5. Häll ner smeten i en ugnsfast avlång form täckt med bakplåtspapper.

  6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den inte är jättefuktig så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Påskmat

Recept

Påsken