Mascarponedröm
En supergod, fluffig och krämig dessert med friska jordgubbar och smak av amaretto.
Ett sött avslut på en härlig middag.
Recept ur Daniel Lakatosz bok ”Daniels matresa”.
Mascarponedröm
4 portioner
Ingredienser:
Mascarponecrème:
250 gram mascarponeost
250 gram färskost
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk amaretto
Jordgubbssallad:
500 gram jordgubbar
saft och rivet skal av en citron
1/2 dl amaretto
1 tsk vaniljsocker
Mandelflarn:
50 gram smör
1/2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 1/2 dl finhackad mandel
Övrigt:
Rostad flagad mandel
Gör så här:
Vispa ihop mascarpone- och färskost till crèmen i en bunke. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Häll i grädde och vispa till en fast och fluffig konsistens. Vispa i amaretton. Ställ i kylen tills den ska serveras.
Skär jordgubbarna till salladen i bitar och lägg i en skål. Vänd ner resternade ingredienser. Plasta och ställ i kylen tills salladen ska serveras.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till flarnen utom mandeln med smöret i en kastrull och låt smälta på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner mandeln. Klicka ut smeten till 6 flarn på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten ganska tunt. Grädda gyllenbruna i mitten av ugnen, 5–7 minuter. Håll koll på flarnen hela tiden så att de inte bränns vid. Strö över lite flingsalt och låt svalna. Bryt varje mandelflarn i 2–3 bitar.
Uppläggning:
Varva mascarponecrème och jordgubbar i ett glas. Toppa med mandelflarn och rostad flagad mandel.