Mascarponedröm

MAT & DRYCK

En supergod, fluffig och krämig dessert med friska jordgubbar och smak av amaretto.

Ett sött avslut på en härlig middag.

Recept ur Daniel Lakatosz bok ”Daniels matresa”.

Foto: Charlotte Gawell
Dessert med jordgubbar och mascarpone

Mascarponedröm

4 portioner

Ingredienser:

Mascarponecrème:

  • 250 gram mascarponeost

  • 250 gram färskost

  • 1 dl florsocker

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 1/2 msk amaretto

Jordgubbssallad:

  • 500 gram jordgubbar

  • saft och rivet skal av en citron

  • 1/2 dl amaretto

  • 1 tsk vaniljsocker

Mandelflarn:

  • 50 gram smör

  • 1/2 dl strösocker

  • 1 msk vetemjöl

  • 2 msk mjölk

  • 1 1/2 dl finhackad mandel

Övrigt:

  • Rostad flagad mandel

Gör så här:

  • Vispa ihop mascarpone- och färskost till crèmen i en bunke. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Häll i grädde och vispa till en fast och fluffig konsistens. Vispa i amaretton. Ställ i kylen tills den ska serveras.

  • Skär jordgubbarna till salladen i bitar och lägg i en skål. Vänd ner resternade ingredienser. Plasta och ställ i kylen tills salladen ska serveras.

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Blanda alla ingredienser till flarnen utom mandeln med smöret i en kastrull och låt smälta på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner mandeln. Klicka ut smeten till 6 flarn på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten ganska tunt. Grädda gyllenbruna i mitten av ugnen, 5–7 minuter. Håll koll på flarnen hela tiden så att de inte bränns vid. Strö över lite flingsalt och låt svalna. Bryt varje mandelflarn i 2–3 bitar.

Uppläggning:

  • Varva mascarponecrème och jordgubbar i ett glas. Toppa med mandelflarn och rostad flagad mandel.