Gemsallad med grillad lax

MAT & DRYCK

Krispiga salladsblad och grillad lax blir ett trevligt inslag på sillunchen.
Toppa anrättningen med het jalapeño-majonnäs och picklad rödlök.
Fräscht och gott.

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Gemsallad med grillad lax

Gemsallad med grillad lax och jalapeño-majonnäs

12 stycken

Ingredienser:

  • 2 gemsalladshuvuden

  • 200 gram lax av fin kvalitet t.ex. Salma eller Fröya

  • 1 dl majonnäsx

  • 2 jalapeñofrukter

  • 1 vitlöksklyfta

  • Olja

  • Salt och svartpeppar

Picklad rödlök:

  • 1 dl ättika

  • 2 dl socker

  • 3 dl vatten

  • 2 rödlökar

Rimlag:

  • 1 dl salt

  • 1 liter vatten

Gör så här:

  1. Börja med rimlagen. Blanda 1 dl salt med 1 liter vatten så att allt salt löses upp. Lägg i fisken och låt rimma 10 minuter. Ta upp fisken och skölj hastigt i kallt vatten. Torka av fisken och lägg i kylskåp.

  2. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Skär löken i tunna klyftor och lägg i lagen.

  3. Skär bort kärnhuset ur en jalapeño och hacka i små tärningar. Mortla chili med en vitlöksklyfta och lite olja till en jämn puré. Blanda purén med majonnäsen och ställ åt sidan. Satsa på att göra din egen majonnäs, det blir mycket godare.

  4. Halstra laxen hastigt på grillen eller i grillpanna. Den ska fortfarande ha en rå kärna. Låt vila en stund.

  5. Placera 12 gemsalladsblad på ett serveringsfat. Skiva den andra jalapeñon i mycket tunna skivor.

  6. När laxen svalnat skär du den i 12 skivor. Lägg en skiva på varje salladsblad.

  7. Toppa med majonnäs, skivad jalapeño och picklad rödlök.

  8. Salta och peppra efter smak.