Snabb hemgjord falafel med chimichurri

Foto: Nathan Schacherer
Hemgjord falafel
MAT & DRYCK

Med den här snabba versionen av falafel behöver du inte komma ihåg blötläggningen – burkvarianten funkar alldeles utmärkt för att få en kryddig och smakrik falafel.

Snabb hemgjord falafel

14 stycken

4 ¾ dl kokta kikärter på burk

1 stor näve koriander, med stjälk

1 stor näve bladpersilja, med stjälk

1 vitlöksklyfta

1 ½ msk olivolja

En skvätt citronsaft

½ tsk salt

2 msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Panko (japanskt ströbröd) att vända falafeln i Olja, att steka i Gör så här:

  2. Häll av kikärterna, hacka koriander och persilja, krossa vitlök och lägg i en stor bunke. Tillsätt resterande ingredienser utom mjöl och panko. Mosa med en potatisstöt till en finfördelad smulig massa som klibbar ihop när du pressar den mellan händerna.

  3. Tillsätt lite mjöl i taget tills massan är tillräckligt torr att hantera och forma. Forma till 14 små biffar. Vänd dem i panko och stek i rikligt med olja på medelhög värme i 30– 60 sekunder på båda sidor tills de fått färg. Låt torka på hushållspapper. Servera falafel i libabröd med grönsaker och avokadochimichurri (se recept nedan).

Chimichurri på avokado

3 avokador, urgröpta och urkärnade

½ näve färsk koriander

½ näve bladpersilja

1 grön chili, urkärnad och fint hackad

Saft från 1 lime

2 vitlöksklyftor, krossade

1 ½ msk vit balsamvinäger

Salt och peppar, efter smak

½ dl olivolja

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser, utom olivolja, i en matberedare till en krämig massa.

  2. Häll i olivoljan och fortsätt mixa till en jämn kräm.

Recepten från ”Vardagsvego för alla” av Sofia von Porat, Tukan förlag.

Läs topplista på vegetarisk mat här!

ARTIKELN HANDLAR OM