Helgrillad kyckling med citron

Foto: Johnér
Grilldags - prova med en helgrillad kyckling.
MAT & DRYCK

Att lägga en hel kyckling på grillen är aningen avancerat.
Men det går - pröva!
När kycklingen är färdiggrillad är det bra att låta den vila några minuter innan du skär upp.
Pensla gärna på lite sojaolja eller pressad citron över köttet.

Helgrillad kyckling

4–6 personer

1 hel kyckling, gärna gårdskyckling, cirka 1,3 kilo

Några kvistar färsk dragon

1 citron

2 tsk torkad dragon

Till pensling:

2 msk olja

1 msk soja

1 tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

1. Putsa kycklingen och skär bort onödiga skinnbitar. Tryck in några kvistar färsk dragon mellan skinn och kött, det kan vara lite trixigt, men lyft lite försiktigt på skinnet med fingrarna.

2. Klyfta citronen och krydda klyftorna med torkad dragon. Tryck in citronbitarna i kycklingens mitt. Blanda ihop olja, soja, salt och svartpeppar och pensla kycklingen runt om med blandningen.

3. Lägg kycklingen på grillen och grilla indirekt, alltså vid sidan om öppen glöd, i cirka en timme under lock. Försök hålla nere temperaturen i grillen till cirka 150 grader. Pensla kycklingen då och då med sojaoljan så blir skinnet både knaprigt och gott. Kycklingen är färdig när temperaturen på köttet intill benet är 82 grader, då är den helt genomstekt. Låt kycklingen vila några minuter innan du skär upp den. Pensla gärna på lite sojaolja eller pressad citron över köttet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Helgrillad kyckling.
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept