Gröna lyxiga vegetariska burgare

Foto: MARTIN NORDIN
Svarta bönburgare med gruyèreost.
Foto: MARTIN NORDIN
Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta)
MAT & DRYCK

Mer grönsaker och mindre kött – den gröna vågen sköljer över matlandet Sverige och de vegetariska alternativen når fler och fler.
Som vegetariska hamburgare till exempel.
För här kommer ett helt gäng recept på vegetariska burgare – och ett läckert bröd att använda som ett schyst fodral.

”Ifrågasätt vad en burgare kan vara och gå loss på baljväxter, grönsaker, rotfrukter, svamp, ost eller vad du nu är sugen på.”

Det menar Martin Nordin, matprofil på Instagram, som både fotograferat och samlat sina favoritrecept i nya kokboken Gröna burgare.

– Det är bra för miljön om vi äter mindre kött. Det är väl den viktigaste anledningen till att jag själv lagar mer och mer vegetarisk mat, och till att intresset ökar, säger han till Sydsvenskan.

Snurrad zucchini- och sötpotatisburgare

Gott, grönt och lyxigt med chipotlemajonnäs.

Svamp-och quinoaburgare med surkål

Fritera burgarna gyllenbruna och fina.

Svarta bönburgare med gruyèreost

Toppa med en generös klick karamelliserad lökröra.

Quinoa-och sötpotatisburgare med pepparrotsgräddfil

Låt burgarna vila i kylen en timme så håller de ihop bättre.

Sötpotatisbröd

Det perfekta brödet till burgaren bakar du förstås själv.

ARTIKELN HANDLAR OM