Halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokado

Foto: Fanny Hansson
Sallad med halloumi och jordgubbar
MAT & DRYCK

En härlig, somrig sallad med jordgubbar, halloumi och mynta.

Salladen kan varieras genom att använda fetaost istället för halloumi.

Recept från boken ”The new green salad” av Therese Elgquist.

”En enkel och klassisk sommarsallad som går enkelt att slänga ihop. Jag twistar till min genom att blanda ner jordgubbar som fått marinera i en syrlig marinad, och färsk mynta som ger extra fräschör. När de första svenska trädgårdstomaterna mognar och avokadon är perfekt mjuk är den här salladen svår att slå! Stek halloumin precis innan servering för bästa smak. ”

Halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokado

4 portioner

Ingredienser:

Grön bas:

  • 1 dl vit quinoa (3 dl kokt)

  • 500 g ekologiska färska jordgubbar

  • 250 g gula trädgårdstomater

  • 2 avokador

  • 200 g halloumi

  • 65 g blandsallad

  • ½ msk rapsolja

Jordgubbsmarinad:

  • 1 msk äppelcidervinäger

  • 1 ekologisk lime, zest + 1 msk limesaft

  • ½ tsk flingsalt

  • 1 krm nymalen svartpeppar

Topping:

  • ½ dl pumpakärnor (30 g)

  • 1 kruka mynta

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt svalna något. Fluffa upp quinoan med en gaffel.

  2. Snoppa och skär jordgubbarna i kvartar och lägg i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner i jordgubbarna. Låt stå under tiden du förbereder resten.

  3. Skölj och skär tomaterna på mitten. Skär avokadorna i bitar på bredden.

  4. Skär halloumin i skivor på bredden. Stek i rapsolja i medelhet stekpanna på båda sidor tills osten får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna tills de börjar poppa och får en lätt gyllene färg.

  6. Varva quinoa, halloumi, marinerade jordgubbar, tomater, avokado och blandsallad på ett stort fat. Ringla över marinaden. Toppa med pumpakärnor och färsk mynta.