Lagom starka tacos

Foto: SARA RINGSTRÖM
Snabba tacos med beskedlig fyllning.
MAT & DRYCK

Tacos är kul plocka-ihop-mat som barnen brukar gilla.
Eftersom vuxna och barn – och för all del vuxna och vuxna – ibland har olika åsikt om vad som är lagom starkt har jag gjort en kompromiss: ganska beskedlig fyllning, men stark salsa.
Verkar vitlök och spiskummin alltför djärvt så strunta i det och krydda på ditt eget sätt.
Samma sak med salsan.
Bara alla blir nöjda och glada.

Snabba tacos

4 personer

12 tacoskal

400 g köttfärs

1 msk mald spiskummin

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1,5 dl riven ost (inte parmesan)

1 dl gräddfil eller matlagningsyoghurt

1 dm gurka 1/2 huvud isbergssallad salt peppar

Salsa:

2 stora tomater

1/2 gul paprika

1/2 liten lök

1 lime

1 chilifrukt

5 kvistar färsk koriander (persilja är näst bäst)

Gör så här:

1. Starta ugnen på 150 grader. Stoppa in tacoskalen. De ska värmas en kvart. (Kolla på paketet.)

2. Skala vitlöksklyftorna och hacka fint. Lägg undan lite vitlök till salsan.

3. Stek köttfärsen och vitlökshacket i smöret i en stor stekpanna på medelvärme.

4. Krydda med peppar, spiskummin och lite salt.

5. Rör om flitigt och fräs tills färsen är precis genomstekt. Det blir ganska torrt och smuligt. Sätt igång med salsan medan du steker.

6. Dela tomaterna, pilla bort de rinniga kärnorna och skär tomatköttet i små tärningar.

7. Kärna ur paprikan och skär den i små tärningar.

8. Hacka löken och koriandern.

9. Kärna ur och strimla chilin fint.

10. Blanda vitlökshacket du sparade och alla salsaingredienserna i en skål. Smaka av med salt och pressad lime.

11. Lassa köttfärsröra i de varma tacoskalen och toppa med riven ost. Salsan, gräddfilen, skivad gurka och strimlad sallad lägger du upp vid sidan av eller knökar ner i din taco.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept