Sotad lax med picklad chili

Foto: Jerker Ivarsson
Sotad lax med hetta.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Sota laxen genom att steka laxen hastigt i en mycket het panna, så att laxen får ett brunsvart yttre medan kärnan i köttet fortfarande är rå.
Servera med avokado och koriandercrème och picklad chili.

Sotad lax med picklad chili

6–8 portioner

1 sida laxfilé

Rimningslag:

Vatten

Salt

”Picklingslag 1-2-3”:

1 dl ättika, 12 %

2 dl socker

3 dl vatten

Picklade grönsaker:

2–3 chilifrukter

2–3 röda steklökar (eller vanlig steklök)

Avokado- och koriandercrème:

2 avokados

2–3 msk färsk koriander, grovhackad

Cirka 1 tsk limejuice

Salt

Chili- och limecrème:

2 dl crème fraiche

1 chilifrukt

1 limefrukt, saft och zest (det tunna yttersta gröna skalet)

Salt

Peppar

Gör så här:

  1. Laxen. Koka upp en rimningslag med 8 procents salthalt, till exempel, till en liter vatten behövs 0,8 dl salt. Se till att allt salt löser sig. Låt lagen svalna helt.

  2. Skär ut ett par (eller fler om det går) loins (avlånga bitar med rent kött) ur laxsidan. De bör vara cirka 15 centimeter långa och 5 centimeter breda. Lägg loinsen i den salta lagen och rimma i 30 minuter. Ta sedan upp laxbitarna och torka av dem.

  3. Sota laxen. Att sota betyder att man steker något väldigt hastigt i en mycket het panna, så att laxen får ett brunsvart yttre medan kärnan i köttet fortfarande är rå.

  4. Rulla in laxbitarna (loinsen) hårt i plastfilm och lägg i kylen. Låt svalna helt.

  5. Picklade tillbehör: Koka upp en 1–2–3-lag genom att blanda ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Se till att allt socker löser sig. Låt lagen svalna. Ansa chilifrukterna och skär dem i ringar. Ansa och skiva upp steklökarna. Lägg chiliringar och steklöksringar i varsin burk (de ska alltså inte blandas) och fyll på med 1–2–3-lag så mycket att chili och lök täcks helt. Ställ in i kylen och låt stå och dra några timmar.

  6. Avokado- och koriandercrème: Gröp ur fruktköttet ur avokadon och mixa det med koriander. Smaka av med limejuice och salt.

  7. Chili- och limecrème: Ansa och finhacka chilin. Blanda ihop chilihack med lime-zest och crème fraiche. Smaka av med limejuice (börja med 1 tsk och tillsätt ytterligare juice om du önskar med syra), salt och peppar. Låt blandningen rinna av i ett kaffefilter 45–60 minuter så att den får en hårdare och bättre konsistens. Ställ därefter crèmen svalt i kylen en timme och rör om så att alla smakerna blandas.

  8. Servering: Skär laxloinsen i centimetertjocka skivor. Lägg upp på tallrik och spritsa ett par klickar avokado- och koriandercrème samt chili- och limecrème på vardera sida om laxen. Toppa med picklad chili och picklad steklök.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept