Pumpapaj med grädde

Foto: Thinkstock
Pumpapaj
MAT & DRYCK

Pumpapaj är ett måste i amerikanska hem på Halloween.
Testa att baka den kryddiga pajen du också.
Här är bästa receptet på krämig pumpapaj.

Pumpapaj

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 125 g rumsvarmt smör

  • 3 dl vetemjöl

  • ½ krm salt

  • ½ dl strösocker

  • 1 ägg

Fyllning:

  • 1-2 st butternutpumpor (ca 1 kg)

  • 3 ägg

  • 1½ dl råsocker

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 tsk malen kanel

  • 1 tsk malen ingefära

  • 1 tsk malen kryddnejlika

  • 1/2 tsk malen muskotnöt

till servering:

  • vispad grädde eller

  • vispad crème fraiche med vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna.

  2. Lägg halvorna med snittsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Rosta pumpan i ugnen 25-30 minuter tills den här helt mjuk. Testa om pumpan är klar med en kniv.

  4. Låt svalna och gröp ur köttet. Mixa det till en helt slät puré.

  5. Nyp ihop smör, mjöl, salt och socker för hand eller i en matberedare. Blanda i ägget och arbeta till en smidig deg.

  6. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant och grädda 10-12 minuter.

  7. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Vispa ihop ägg och råsocker pösigt med elvisp.

  8. Blanda grädden, pumpapurén och kryddorna. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen ytterligare 30-35 minuter. Om pajskalet eller fyllningen börjar bli för mörk kan du täcka med aluminiumfolie.

  9. Dekorera pajen med kanel och servera med grädde och eventuellt rostade pecannötter.

ARTIKELN HANDLAR OM