Lyxiga vegetariska middagar

Foto: Katarina Di Leva
FÖRRÄTT. Inkokt vit sparris med smörsås och mandel.
MAT & DRYCK

Här är fem festliga vegetariska rätter.
Mästerkocksfinalisten Jennie Benjaminsson bjuder på härliga matupplevelser med allt från confiterade betor, gräddiga nässlor och champagneplättar.

Gourmetvego - vegetariska menyer för livsnjutare av Jennie Benjaminsson. Fotograf Katarina Di Leva. Norstedts förlag.

Vem sa att det inte finns lyxmat som är helt vegetarisk?

Vem sa att vegetarianer går miste om höjdpunkter i livet som hängmörad ryggbiff och entrecôte utan att få något annat gott i stället?

Vem det än var så hade den fel – kolla bara Jennie Benjaminssons recept i ”Gourmetvego för alla”.

– För mig handlar en lyckad middag om upplevelser, om hur maten har lagats, hur den presenteras på tallriken, doften, smakerna och färgerna, säger Jennie.

Inkokt vit sparris med brynt smörsås och saltrostad mandel

4–6 portioner

750 g vit sparris

1 ½ liter vatten

1 ½ dl pressad citron

¾ dl strösocker

1 ½ msk salt

75 g smör

Brynt smör-sås:

200 g osaltat smör

2 äggulor

2 msk torr champagne eller mousserande vin

1 krm strösocker

Salt

Garnering:

1 dl hackad saltrostad mandel

Ätbara blommor

Gör så här:

  1. Inkokt vit sparris: Skär bort den nedre delen av sparrisen och skala bort det yttersta skalet på stjälken. Koka upp vatten, citronsaft, socker, salt och smör. Lägg i sparrisen och låt sjuda tills den har ett lätt tuggmotstånd, cirka 2–5 minuter beroende på sparrisens tjocklek. Lägg genast sparrisen i isvatten för att avsluta kokningsprocessen och låt lagen svalna helt. Lägg tillbaka sparrisen i lagen och låt stå i kylen i minst 24 timmar (gärna längre, den kan stå upp till 3 dygn) så att sparrisen hinner få en god smak av lagen.

  2. Brynt smör-sås: Bryn smöret i en liten kastrull tills det har fått en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Sila smöret genom en finmaskig sil. Vispa upp ägggulorna med champagne och socker i en värmetålig skål (inte av metall) över ett sjudande vattenbad. Det är viktigt att det inte är för varmt eftersom äggulorna då kan koagulera. Häll i en tunn stråle ner smöret i äggulorna under konstant vispning tills det blivit en tjock och krämig sås. Krydda med salt.

  3. Vid servering: Värm försiktigt sparrisen i lagen och skär den sedan i mindre stavar. Skeda upp sås på tallrikarna och lägg vackert på sparrisen. Strö över mandeln och garnera med blommor.

ARTIKELN HANDLAR OM