Renskavsgryta med kantareller

MAT & DRYCK

Renskavsgryta hör hösten till.
Detta är en jättegod variant med kantareller.
Perfekt att bjuda på till söndagsmiddag.

Renskavsgryta med kantareller

Ingredienser:

  • 500 g renskav

  • 100 g bacon

  • 100 g kantareller

  • 1 stor gul lök, finhackad

  • 5 dl vispgrädde

  • ½ tsk timjan

  • 4 st enbär

  • 2 tsk soja

  • 1 msk sherryvinäger

  • Salt, svartpeppar

  • Ev. maizena till redning

Gör så här:

  1. Hacka lök, strimla bacon och kvarta svamp. Häll olja i en stor kastrull och stek lök, bacon och svamp tills det fått lite färg. Tillsätt därefter renskav och fortsätt stek ca 5 minuter.

  2. Häll på grädde och alla kryddor. Låt grytan stå och puttra minst 30–45 minuter på medelhög värme, om du tycker att konsistensen är för lös så reder du av med lite maizena. Smaka av en sista gång med salt och peppar.

  3. Servera med lingon och potatismos.

Potatismos

  • salt

  • 0.5 kg skalad potatis, mjölig sort

  • 1 dl grädde

  • 1 dl mjölk

  • 50 g smör

  • 1 nypa socker

  • 1 nypa vitpeppar

Gör så här:

  1. Salta vattnet.

  2. Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter, gärna under lock.

  3. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

  4. Koka upp gräddmjölk och smör i en liten kastrull.

  5. Mosa potatisen med en elvisp. När potatisen är mosad, tillsätt den varma

  6. gräddmjölken i en tunn stråle under vispning. Vispa till ett fluffig mos.

  7. Smaka av moset med salt, vitpeppar och lite socker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept