Matsäcksbullar med skinkfyllning

Foto: Joel Wåreus
Perfekt till mellanmål eller lunch: Matsäcksbullar.
MAT & DRYCK

Jättegoda bullar med skinka att ta med som lunch eller mellanmål när du ska ge dig av på utflykt.

Matsäcksbullar med skinkfyllning

24 bullar

3 dl mjölk

2 dl vatten

25 g jäst

3 dl (180 g) fullkornsdinkel

7 dl (420 g) vetemjöl special

1 ½ tsk salt

Fyllning:

150 g purjolök, strimlad

2 tsk timjan

1 msk rapsolja

1 dl vatten

70 g ruccolablad

2 msk svensk senap

200 g kokt skinka, gärna julskinka, fint tärnad

200 g ost, riven

Rapsolja, till pensling

Du behöver också:

Plastfolie 24 muffinsformar

Gör så här:

  1. Häll mjölk och vatten i en kastrull och hetta upp till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. (Ett tips, dela jästpaketet på diagonalen, så får du 2 halvor som väger 25 g var.) Häll på degvätskan och rör ut jästen så att den löser upp sig. Tillsätt mjöl och salt, och bearbeta degen cirka 6 minuter i köksmaskin eller 10 minuter för hand. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa cirka 1 timme.

  2. Fyllning: Fräs purjolöken med timjan i olja tills den är mjuk och blank. Tillsätt vatten och låt det koka in. Klipp ruccolan i mindre bitar och rör ner dem tillsammans med senapen. Låt blandningen svalna och tillsätt skinkan.

  3. Ta upp degen på mjölad bänk, dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, som när man bakar kanelbullar. Fördela hälften av fyllningen på varje rektangel, strö över hälften av osten och rulla ihop. Skär varje rulle i 12 bitar. Lägg bitarna i muffinsformar. Låt jäsa under duk i cirka 45 minuter.

  4. Värm ugnen till 225 grader. Pensla de jästa bullarna med rapsolja. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda bullarna i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna under bakduk.

Tips! Fyllningen gör att brödbullarna inte ska ligga framme i rumstemperatur. Förvara dem i kylen eller i frysen.

Recept: Svenskt kött

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Julmat

Jul