Grillad lammrostbiff

Foto: Frida Wismar
Grillad lammrostbiff - ett härligt sommarrecept som gör sig bäst på grillen, men som går att köra klart i ugn.
MAT & DRYCK

Lamm är verkligen en höjdare på grillen, och kan varieras i oändlighet. Här kör vi lammet med en bönsallad, pistou och grillat surdegsbröd. Pistou brukar kallas för Frankrikes svar på pesto. Den kan göras på många olika sätt, men här görs den slät och krämig. Det här är ett härligt sommarrecept som gör sig bäst på grillen, men som går att köra klart i ugn. Enkla, rena smaker där lamm och vitlök står i centrum.

Grillad lammrostbiff med pistou, bönor, tapenad och surdegsbröd

4 portioner

800 g lammrostbiff, -racks eller -filé

2 vitlöksklyftor, krossade

4 kvistar timjan

1 dl rapsolja (marinad)

salt

nymalen svartpeppar

Pistou:

1 tomat, tärnad

100 g spenat

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

ev ett stänk sherryvinäger

flingsalt

nymalen peppar

Tapenade:

220 g kärnfria svarta oliver, avrunna

6 sardellfiléer i olja

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

Bönsallad:

200 g haricots verts

100 g vaxbönor, eller likande

3 msk olivolja

½ msk rödvinsvinäger

100 chèvre

flingsalt

nymalen svartpeppar

Tillbehör:

surdegsbröd + rapsolja

Gör så här:

  1. Torka av lammet och putsa det fritt från fett och senor. Blanda vitlök, timjan och olja i en påse och lägg i lammet för en snabb marinering.

  2. Pistou: Blanda tomaten med spenaten i en bunke. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt oljan droppvis så att såsen inte skär sig. Mixa ner vitlök och basilika och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite sherryvinäger. Ställ kallt till servering.

  3. Lägg oliver, sardeller och vitlök i en skål och mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt oljan och ställ kallt till servering.

  4. Koka upp lättsaltat vatten i en medelstor kastrull. Trimma ändarna på bönorna och koka dem i cirka 3 minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknat. Skölj under kallt vatten och torka av. Blanda olja och vinäger till en dressing i en skål.

  5. Ta ur lammet ur påsen och salta rikligt runtom. Grilla först på hög värme så att lammet får en fin yta, och flytta sen till ett svalare område på grillen. När lammet har en innertemperatur på 56 grader är köttet medium. Låt vila i minst 10 minuter.

  6. Skiva upp surdegsbrödet och pensla det med lite rapsolja. Grilla brödet i 1–2 minuter på varje sida.

  7. Häll dressingen över bönorna och blanda runt i en skål tillsammans med lite flingsalt. Smula över chèvre och dra några drag svartpeppar över. Skiva upp lammet på en skärbräda och ställ ut lamm och bönsallad mitt på bordet. Servera med pistou, tapenade och grillat bröd.

Vintips! Supergott tillsammans med ett rött vin från Bandol.

Recept från ”Min franska resa”, av Erik Hammar (Bonnier Fakta) - Sveriges mästerkock 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM