Lammfilé med timjan och gröna ärtor

MAT & DRYCK

Bjud på en enkel och underbart god rätt med lamm och gröna ärtor i påsk.
Recept ur Jessica Frejs bok ”Fest på 30 min”

Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Lamminnerfilé med krämiga gröna ärtor och timjan.

Lammfilé med timjan och gröna ärtor

Ur Jessica Frejs bok ”Fest på 30 min”

Ingredienser:

1 kg lamminnerfilé

2 vitlöksklyftor

600 gram frysta ärtor

1 kruka färsk timjan

150 g parmesanost eller annan smakrik vällagrad ost

20 körsbärstomater

2 krm salt

2 krm nymalen svartpeppar

40 g smör att steka i

1 dl pinjenötter

1 dl vitt vin eller mousserande vin

3 dl vispgrädde

1 msk koncentrerad kycklingfond

Gör så här:

1. Börja med att ta fram lamminnerfilérna. Låt dem gärna ligga framme i rumstemperatur i någon halvtimme före stekning.

2. Finhacka vitlöken, ta fram ärtorna ur frysen, finhacka timjan, riv osten och klyfta tomaterna

3. Krydda lammet med salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i smöret.

4. När smöret har tystnat, lägg i lammfiléerna och stek på hög värme. Stek i cirka 2 minuter på varje sida, det smakar bäst när köttet är rosa. Ta upp lammfiléerna och lägg på en skärbräda att vila.

5. Sänk värmen till medelvärme. Tillsätt pinjenötterna i pannan och låt dem steka i cirka 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och låt den också steka i 30 sekunder. Häll på vin, grädde, fond och timjan, låt det koka ihop i 4 minuter.

6. Tillsätt ärtorna och låt dem tina i såsen.

7. Häll i tomater och ost när ärtorna har tinat och rör till osten har smält.

8. Skiva upp lammet. Lägg lammet ovanpå ärtorna, antingen på ett stort fat eller på tallrikar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Påskmat

Recept