Bakad rotselleri med champinjonpastej

Foto: Björn Lindahl
Champinjonpastej som topping på bakad rotselleri.
MAT & DRYCK

Bakad rotselleri – så gott! Här är en rätt som passar alla – vegetarianer, veganer, gluten- och laktosintoleranta och alla andra som gillar riktigt goda smårätter.”

Bakad rotselleri med champinjonpastej

4 portioner

½ liten rotselleri

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Champinjonpastej:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

250 g kastanjechampinjoner eller vanliga champinjoner, cirka 12–13 stycken

1 dl rapsolja

1–2 tsk balsamvinäger

1½ dl kokta kikärtor

Garnering:

1 dl skalade pistage- eller pinjenötter

1 kruka körvel

Eventuellt tandpetare

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala sellerin och skär den i centimetertjocka skivor. Pensla båda sidorna på respektive selleriskiva med olja, salta och peppra. Lägg selleriskivorna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugnen cirka en timme. Vänd på skivorna varje kvart.

  2. Champinjonpastej: Skala lök och vitlök, hacka löken fint och skiva vitlöken fint. Ansa och skiva svampen. Stek svamp, lök och vitlök i olja tills det får fin färg. Blanda i vinägern.

  3. Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem och låt rinna av. Mixa svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Häll upp krämen i en spritspåse.

  4. Garnering: Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem (om du använder pistagenötter, pinjenötterna kan vara som de är).

  5. Skär sellerin till lagom stora munsbitar. Spritsa på champinjonpastej och strö nötter över. Garnera med hackad, färsk körvel. Om så önskas, stick i dubbla tandpetare snett in i sellerin för att lättare kunna plocka upp dem.

ARTIKELN HANDLAR OM