Chokladkola

Foto: Johnér
Chokladkola
MAT & DRYCK

I detta recept på chokladkola ska du vara generös med grädde och helst använda muscovadosocker.
Garnera gärna kolasmeten – precis när du hällt upp den – med lite, lite flingsalt. Sött och salt är gott ihop.

Chokladkola

2 dl vispgrädde

3 msk kakao

100 g smör

3 dl muscovadosocker

1 dl sirap

1 krm salt

2 msk flytande glukos

Värmetålig form 20 x 30 cm

Gör så här:

  1. Vispa ihop grädden och kakaon i en gryta eller tjockbottnad kastrull.

  2. Tillsätt resten av ingredienserna och koka kraftigt i 15–20 minuter. Du vill ha en tjock smet med stora bubblor. Kolan är klar vid 120 grader – använd stektermometer eller kolla med kulprovet.

  3. Klä formen med bakplåtspapper och häll i kolasmeten. Låt svalna och skär i bitar. Förvara svalt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julgodis