Gravad lax med saffrans och fänkål

Foto: Lennart Weibull
Plättlätt att grava lax - våga testa!
MAT & DRYCK

Några gånger om året måste du bara grava din egen lax! Stökigt och bökigt tycker några, men tänk på att det verkligen är plättlätt.

Saffrans - och fänkålgravad lax

6–8 portioner

1 1⁄2 kg laxfilé med skinn

1 knippe dillstjälkar, finhackade

1⁄2 dl havssalt

2 msk rapsolja

1 apelsin, saft och rivet skal

3 msk vodka

Kryddblandning:

1 dl strösocker

2 msk vitpepparkorn

1 msk hel anis

2 msk fänkålsfrön

1⁄2 g saffran

Gör så här:

  1. Börja med kryddblandningen: Stöt alla ingredienser i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare.

  2. Blanda ner dill och salt i kryddblandningen.

  3. Gnid in laxen med rapsolja, apelsinsaft och -skal och vodka. Jobba sedan in kryddblandningen.

  4. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse (bäst resultat får du i en ziplockpåse). Förslut, lägg på ett fat och låt stå i kylen i 11⁄2 dygn för att få bäst smak och konsistens. Vänd gärna påsen 3–4 gånger under tiden.

  5. Ta ut och häll av spadet. Skär laxen i tunna skivor.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM