Älskling, i kväll blir det tacopizza

MAT & DRYCK

Tacopizza: enkelt, lite att pyssla med och underbara dofter.
Aftonbladet bjuder här på kärleksrätter som garanterat inte gör bort sig.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Fredagsmys med tacopizza.

Tacopizza

Cirka 6 personer

Pizzadeg:

25 g jäst

2 ¼ dl ljummet vatten (inte varmare än 37 grader)

½ tsk salt

2 msk olivolja

Cirka 7 dl vetemjöl

Tomatsås: 3 dl passerade tomater

1 tsk oregano

1 tsk basilika

½ tsk mejram

½ tsk salt

1–2 klyftor vitlök

Topping:

400 g kött- eller blandfärs 3 msk rapsolja

1 påse tacokrydda

2 dl vatten

1–2 spetspaprikor

1 rödlök

Cirka 3 dl riven ost, gärna lagrad

Cheddar

Gör så här:

1. Börja med degen. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt och olja och mjölet lite i sänder. Knåda till en fast och smidig deg som släpper kanterna i bunken. Det går såklart också bra att använda en assistent eller bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk cirka 35–40 minuter.

2. Tomatsåsen: Blanda passerade tomater med oregano, basilika, mejram och salt. Pressa i vitlöken och blanda väl. Ställ tomatsåsen svalt i 25–30 minuter och blanda om igen.

3. Bryn kött- eller blandfärsen i olja i en stor stekpanna. När färsen har fått färg runt om, strö över tacokryddan och blanda runt.

4. Tillsätt vatten och låt färsen puttra i cirka 12–15 minuter på mellanvärme, tills det mesta av vattnet har försvunnit. Låt färsen svalna något.

5. Sätt ugnen på 220 grader. Ansa och skiva spetpaprikorna i tunna ringar. Skala och skiva rödlöken och skär den till tunna skivor. Ta isär ringarna.

6. När degen har jäst färdigt, knåda ut den i en långpanna smord med lite rapsolja. Bred på tomatsås och fördela färsen jämnt över hela pizzabottnen. Lägg på spetspaprikan och rödlöken och toppa slutligen med riven ost.

6. Ställ in plåten i ugnen och grädda i cirka 20 minuter, tills osten har fått fin färg. Servera gärna grönsallad till.

Här bjuder Aftonbladet Söndag bjuder på ytterligare två läckerheter:

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept