Två majonnäsfavoriter med chorizo och tryffel

Foto: BJÖRN LINDAHL
Majonnäs med underbara smaker.
MAT & DRYCK

Hett, hett - och mycket smak - bjud på två läckra majonnäser till hamburgaren.

Chorizomajonnäs

Till en sats

Ingredienser:

2 stora eller 3 små chorizos, gärna med stark chilismak

2+1 dl rapsolja

2 äggulor

1 msk balsamvinäger

1 msk dijonsenap

2 krm salt

1 krm vitpeppar

2 krm chiliflakes

Gör så här:

1. Slanta upp korvarna i 4–5 millimeter tjocka skivor. Värm 2 dl rapsolja i en stekpanna på låg värme och lägg i korvskivorna. Tänk på att oljan inte ska bli för varm, korven ska inte bli svartstekt, den ska bara släppa ifrån sig sina goda smaker. Låt korven fräsa i oljan cirka 10 minuter. Sila av oljan och ta tillvara på både olja och korvskivor. Låt oljan svalna till rumstemperatur.

2. Blanda äggulor, balsamvinäger, dijonsenap, salt, vitpeppar och chiliflakes i en bunke. Se till att det blir en jämn och fin blandning.

3. Använd gärna en elvisp och vispa i 1dl rapsolja samt chorizo-oljan i en tunn stråle. Majonnäsen tjocknar efter hand. Låt majonnäsen bli helt kall i kylskåp, rör om och smaka eventuellt av med lite mer salt.

Tips! Korvskivorna som blir kvar är en fenomenal krydda. Låt dem rinna av på hushållspapper, hacka upp dem i småbitar (eller kör sönder dem i mixern) och använd som ett kryddströssel över sallad, potatis eller pasta.

Tryffelmajonnäs

Till en sats

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

2 tsk äppelcidervinäger

7–8 droppar tryffelolja

1–2 krm salt

1 krm vitpeppar

3 dl rapsolja

Gör så här:

1. Blanda äggulor, dijonsenap, äppelcidervinäger, tryffelolja, salt och vitpeppar i en bunke. Se till att det blir en jämn och fin blandning.

2. Vispa, gärna med en elvisp, samtidigt som du tillsätter rapsoljan i en tunn stråle. Majonnäsen tjocknar efter hand.

3. Ställ majonnäsen svalt en timme i kylen, rör om så att alla smakerna blandas ordentligt och smaka eventuellt av med lite mer tryffelolja och/eller salt.

Tips! Tryffelmajonnäsen kan med fördel kryddas upp med färska örter. Till exempel får majonnäsen en bea-karaktär om du blandar i några blad finklippt dragon.(eller kör sönder dem i mixern) och använd som ett kryddströssel över sallad, potatis eller pasta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept