Baka nektarin-clafoutis på grillen

MAT & DRYCK

Söta nektariner och fluffig smet bakas på grillen till en härlig clafoutis.

– Sommartid är kärnfrukter grymt i en dessert av det här slaget, säger kocken Paul Svensson.

Foto: JAKOB FRIDHOLM
Clafoutis som serveras med lättvispad grädde.

Nektarin-clafoutis

”Crème brûlée, crème caramel och clafoutis är alla desserter som innehåller ägg. Färska ägg är ett måste för att de ska bli riktigt, riktigt goda. Har du möjlighet så köp närproducerade, gärna ekologiska ägg – det ökar chansen för att de ska vara någorlunda nyvärpta.”

6 portioner

6 nektariner

1 msk florsocker

4 ägg

1 ½ dl socker

1 msk vaniljsocker

1 knivsudd salt

½ dl vetemjöl

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Florsocker till pudring

Gör så här:

  1. Halvera nektarinerna och ta ut kärnorna. Lägg dem på en smord plåt och pudra tunt med florsocker. Baka dem halvmjuka i grillen under lock, alternativt i ugn på 180 graders värme.

  2. Blanda ägg, socker, vaniljsocker, salt och mjöl i en bunke. Vispa fluffigt med elvisp. Blanda ner grädden och mjölken.

  3. Klä en aluminiumform eller liknande med bakplåtspapper, smöra och sockra papperet. Häll hälften av smeten i formen och baka den i grillen under lock tills smeten stelnar, cirka 10 minuter, alternativt i ugn på 185 grader.

  4. Ta ut formen och lägg i nektarinerna, fyll upp med resterande smet och baka ytterligare cirka 20 minuter tills smeten har stelnat och fått fin färg. Ta ut clafoutisen och pudra med florsocker. Servera med lättvispad grädde.

Recepten från Paul grillar, av Paul Svensson, Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM