Glutenfri kladdkaka med saffran

Foto: Björn Lindahl
Glutenfri kladdkaka med saffran serveras med en klick grädde.
MAT & DRYCK

Den här glutenfria kladdkakan blir mycket godare med havre- och kokosmjöl än med vanligt vetemjöl. Så även om du tål och vill äta gluten, gör ett undantag och njut av en riktigt fyllig och härlig saffranskladdkaka. Kladdkakan är god som den är, men en klick grädde till är pricken över i.

Kladdkaka med saffran

Cirka 12–14 bitar

100 g smör (laktosfritt om så önskas)

100 g vit choklad

¼ g saffran (ett halvt kuvert)

1 dl strösocker

1 msk sirap

½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

¾ dl mandelmjöl

¾ dl kokosmjöl

2 ägg

Till formen:

Smör (laktosfritt)

Kokosflingor

Gör så här:

  1. Smält smöret på medelvärme. Bryt i den vita chokladen, tillsätt saffran, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt och vispa runt tills chokladen har smält.

  2. Ta kastrullen av värmen och rör i mandel- och kokosmjöl samt äggen. Blanda till en jämn och fin smet.

  3. Smöra en rund pajform, gärna en med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, och bröa med kokosflingor. Häll i kaksmeten och grädda i ugnen, 175 grader, cirka 20–25 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha din kladdkaka). Låt svalna före servering.

Tips! Servera med vispad grädde för lite extra lyx,

God jul med glutenfritt 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM