Janssons frestelse

Foto: Carolina Byrmo
Klassisk Janssons frestelse - smaka!
MAT & DRYCK

Janssons frestelse är den klassiska vickningsmaten.
I en vegetarisk Jansson byter du ansjovisen mot fetaost. I en fiskhatar-Jansson ersätter du ansjovisen med skinka.

Janssons frestelse

8–10 personer, som del av ett julbord

1,5 kg potatis

2 stora lökar

1 + 3 msk smör

400 g ansjovisfiléer

6 dl vispgrädde

0,5 dl ströbröd

Gör så här:

  1. Skala och strimla potatisen. Det ska vara nätta strimlor, ungefär som ätpinnar. Skala och skiva löken tunt.

  2. Värm ugnen till 200 grader.

  3. Smörj en långpanna med 1 msk av smöret. Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

  4. Häll grädden och ungefär hälften av ansjovisspadet över långpannan, strö över ströbrödet och klicka på smöret.

  5. Grädda en timme i ugnen, kanske en och en halv. Kolla så att potatisen är mjuk rakt igenom och att hela rasket fått fin färg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept