Carbonara med blomkål och kokosbacon

Foto: Nathan Schacherer
Vegetarisk carbonara
MAT & DRYCK

En nyttigare variant på pasta carbonara, där blomkål gömmer sig i den vita såsen och bacon har bytts ut mot kokosflagor, som jag lovar att du kommer vilja toppa nästan allt med hädanefter! Blomkålssåsen är ett smart sätt att smyga in nyttiga grönsaker i maten om du har en kräsen familjemedlem.

Carbonara med blomkål och kokosbacon

4 portioner

Kokosbacon:

3 ½ dl kokosflagor

1 msk sojasås

2 ½ msk liquid smoke

1–2 msk agavesirap

Blomkålssås:

675 g blomkål

7 dl grönsaksbuljong

Pasta för 4 pers:

½ msk mjölkfritt margarin

1 vitlöksklyfta, krossad

½ tsk salt

En nypa muskot

En nypa peppar ½ msk olivolja

1 ½ msk kokosmjölk

Bladpersilja, till garnering

Gör så här:

  1. Kokosbacon: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och sprid sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 7–9 minuter. Ha lite koll, då de snabbt kan brännas vid. Ställ åt sidan och låt svalna. Förvara i burk med lock i rumstemperatur i upp till två veckor.

  2. Blomkålssås: Hacka blomkål och koka i en kastrull med buljong tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter. Koka under tiden upp pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet, men spara 1 dl av pastavattnet i en skål till steg 4.

  3. Häll av nästan all buljong ur kastrullen med blomkålen, men behåll cirka 2 dl. Tillsätt margarin, vitlök, salt, muskot och peppar, och mixa med stavmixer till en puré. Häll i olja och fortsätt mixa till en slät kräm.

  4. Tillsätt kokosmjölk och pastavatten och värm upp. Blanda såsen med pastan, servera på tallrikar och garnera med persilja, kokosbacon och eventuellt pangrattato (se recept nedan).

Tips! Kokosbacon kan du även strö över sallader, blanda i en nötmix eller ha i soppor och på avokadomackan.

Pangrattato

Till en sats

Pangrattato kan strös över sallader, stekta eller rostade grönsaker, och i princip vilken pastarätt som helst!

2 dl smulor av dagsgamla brödskivor

3 msk olivolja

1 krm salt

1 krm peppar

2 msk bladpersilja, hackad

Gör så här:

  1. Mixa brödet i en matberedare till smulor. Värm upp olja i en stekpanna. Rör ner brödsmulor, salt och peppar och låt brödsmulorna absorbera oljan.

  2. Rör ner persilja och stek i ytterligare några minuter tills brödsmulorna får färg. Förvara i burk med lock i rumstemperatur, håller sig i ett par dagar.

Recepten från ”Vardagsvego för alla” av Sofia von Porat, Tukan förlag.

Vegetarisk mat topplista - hittar du här

ARTIKELN HANDLAR OM