Laxburgare med kålsallad och persilje- och vitlökskräm

Foto: Lennart Weibull
Kocken Tina Nordström bjuder på laxburgare.
MAT & DRYCK

Laxburgare är ett middagstips för hela familjen.
Tina Nordströms laxburgare serveras i rostat surdegsbröd och toppas med persilje- och vitlökskräm och kålsallad.

Laxburgare med kålsallad och persilje- och vitlökskräm

4 portioner

600 g laxrens eller 4 laxfiléer à 150 g

2 äggulor

8 tunna skivor surdegsbröd

Olivolja till pensling

Smör och olivolja till stekning

Salt och vitpeppar ur kvarn

Kålsallad:

2 morötter, gärna gul och orange

¼ spetskål

Saften från ½ citron

En nypa strösocker

Salt och vitpeppar ur kvarn

Lite hackad färsk persilja till garnering

Persilje- och vitlökskräm:

1 vitlöksklyfta 200 g Philadelphiaost

1 dl grekisk yoghurt, 10 % 1 tsk dijonsenap

2 msk hackad persilja

Salt och vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg ut brödskivorna på bakplåtspapper i en ugnsform och pensla dem med lite olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 10–12 minuter, tills de är gyllenbruna och spröda. Låt svalna och lägg åt sidan.

  2. Skala morötterna. Strimla morot och kål tunt. Lägg i en skål, häll i citronsaften och tillsätt sockret. Smaka av med salt och peppar och strö över lite persilja. Låt stå i kylen till servering.

  3. Skär fisken i grova bitar (om du har portionsbitar) och lägg bitar eller rens i en matberedare tillsammans med äggulorna. Salta och peppra. Pulsa matberedaren ett par gånger tills det blir en grov fiskfärs. Ta upp smeten och forma till fyra burgare.

  4. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med Philadelphiaost, yoghurt och senap. Smaksätt med persilja, salt och peppar.

  5. Stek burgarna i smör och olivolja i het stekpanna några minuter på varje sida. Servera i rostat surdegsbröd och toppa med persilje- och vitlökskrämen och kålsalladen.

Recept från ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM