Lerpottasill

MAT & DRYCK

Matjessill är sillens Rolls Royce.

Lägg upp allt snyggt på ett fint fat så känns rätten extra härlig.

Den här klassikern är verkligen ett måste på midsommarbuffén.

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Lerpottasill
  • 4 matjesfiléer

  • 0,5 kg färskpotatis

  • 2 hårdkokta ägg

  • 1 rödlök

  • 1 kruka gräslök

  • 3 skivor kavring

  • smör

  • dill

  • 1 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Skrubba potatisen och koka den mjuk.

  3. Skala och hacka äggen.

  4. Skala och hacka rödlök och gräslök fint.

  5. Bryn smöret i en kastrull.

  6. Kör kavringen i en matberedare tills du får ett fint smul. Stek i en stekpanna med rikligt med smör tills smulorna blivit knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.

  7. Lägg upp matjessillen på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen i 30 sekunder.

  8. Ta ut sillen och häll på det brynta smöret. Fördela ägg och lök i fina rader över matjessillen och toppa med en rejäl klick crème fraiche. Strö över de rostade brödsmulorna och några dillvippor.

  9. Servera direkt med den nykokta färskpotatisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Midsommar

Recept