Sallad med varmrökt lax och pocherade ägg

Foto: Felipe Morales
Sallad med varmrökt lax
MAT & DRYCK

Den här matiga salladen på varmrökt lax med pocherade ägg och citronmajonnäs är perfekt att äta en varm sommardag.

Råvarorna kan varieras i oändlighet.

Blanda tillagade och råa grönsaker - det gör salladen extra god.

Laxsallad med pocherat ägg och citronmajonnäs

4 personer

Ingredienser:

  • 400 gram varmrökt lax

  • 400 gram färskpotatis

  • 400 gram blandade färska bönor (t.ex. vaxbönor, bondbönor och sockerärtor)

  • 1 ask cocktailtomater, gärna i blandade färger

  • 5 stycken knippmorötter

  • 1 rödlök

  • 1 dl tunt hyvlade rädisor

  • smörgåskrasse

  • smör

  • 1 tsk dillfrö (valfritt)

  • olja och vinäger

  • salt och svartpeppar

  • 6 ägg (4 att pochera 2 till majonnäsen)

  • 2 msk ättika

  • varmpressad rapsolja eller annan neutral olja

  • 1 citron

  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här:

Salladen

  1. Koka potatisen mjuk.

  2. Koka bönorna var för sig hastigt i saltat vatten i cirka 1–2 minuter. De ska bli lite mjuka men fortfarande vara spänstiga. Ta upp med en hålslev och lägg i en bunke med iskallt vatten, tills de är kylda.

  3. Koka morötterna i saltat vatten med en klick smör tills de blivit mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.

  4. Skär tomaterna i lagom stora bitar och rödlöken i tunna klyftor och hyvla rädisorna.

  5. Skär de kokta morötterna i önskad storlek.

  6. Skär potatisen i bitar och blanda med 1 tsk dillfrö.

  7. Montera salladen på ett stort fat, ringla över olja, vinäger och krydda med salt och peppar och nyklippt smörgåskrasse.

  8. Servera med de pocherade äggen och citronmajonnäsen.

Pocherade ägg

  1. Knäck äggen i en bunke med en halv liter vatten och 2 matskedar ättika. Låt dra i kylskåp i minst tio minuter.

  2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och sänk sedan värmen så att det sjuder.

  3. Ta ut äggen ur kylskåpet och häll av vattnet.

  4. Vispa runt lite i vattnet så att du bildar en virvel. Häll sedan i äggen ett och ett och låt sjuda i två minuter.

  5. Ta upp med en hålslev och låt rinna av.

  6. Servera.

Citronmajonnäs

  1. Blanda samman två äggulor, 1 tsk dijonsenap och saften från en citron i en bunke.

  2. Häll på olja droppvis under vispning. När majonnäsen börjat tjockna kan du hälla oljan i en fin stråle, tills du fått önskad konsistens.

  3. Smaka av majonnäsen med salt, peppar och rivet citronskal.

ARTIKELN HANDLAR OM