Bästa vinerna just nu

MAT & DRYCK

Rött, vitt och bubbel! Här är de nya och godaste vinerna.

På måndag släpper Systembolaget sina nya decemberviner. Aftonbladets expertpanel har valt ut och satt plus på de 20 bästa vinerna.

Foto: BÖRJE THURESSON
Det är inte bara glögg som värmer. Passa på att mysa med de nya goda december- vinerna.

– I sin helhet är nyheterna på Systembolaget i december mums-mums för munnen, men inte för plånboken, säger en av de 10 vinprovarna.

Vi tipsar därför också om de bästa vinerna som är mer moderata i pris, men för den skull inte mindre goda.

Gör vinet till årets julklapp! Ta med dig den här listan när du köper julklappar eller ge bort den som din egen önskelista.

De nya och bästa röda vinerna

Ny! 2722 Albada Garnacha 1999, 72 kr

Inget för dig som gillar traditionell Rioja. Men om du tycker om bra rödtjut har du hittat rätt. Modernt inställsam i såväl smak som buteljdesign. Bra julklapp till lillsyrrans pojkvän.

Ny! 22110 Abbotts Cumulus 1998, 79 kr

Det ska till en kvinnlig vinmakare för att få den maskulina druvsorten Syrah så här snäll. Girlpower! Perfekt att ge till radhusgrannen istället för den sedvanliga julgruppen. Om du säger att vinet passar till sommarens grillfester, kanske du får vara med att dela.

Ny! 22117 Chinon La Chêne Vert 1998, 99 kr

Vinet är gjort på en av de druvor som används i Bordeaux, Cabernet Franc. Det är dessutom lagrat på ekfat tidigare använda på Château Gruaud Larose i Bordeaux. Men smaken hör definitivt hemma i Chinon i Loiredalen. Systembolaget påstår att det smakar röda bär, gräs och grön paprika. Och det stämmer faktiskt. Traditionellt och lite konservativt - rött vin till blå människor.

Ny! 6325, Penfolds Shiraz Mourvèdre Bin 2 1999, 99 kr

När resultatet av stordrift smakar så här finns inget att invända. Står det Penfolds på etiketten är det oftast ett vin värt att kolla upp.

Sidennattlinne till mamma, slips till pappa, rödvin till båda. Och som Bryan Ferry säger: "Dim the lights, you can guess the rest".

Ny! 12507 Vila Santa 1999, 99 kr

En del profiler i vinbranschen förtjänar att nämnas vid namn. Bakom många av Portugals bästa viner på senare år står Joao Portugal Ramos. Många av landets producenter har åtnjutit hans konsulttjänster, men det här vinet kommer från hans alldeles egna gård. Blandningen är originell med druvsorter från Frankrike, Spanien och Portugal. Resultatet är en smakbomb som borde falla de flesta på läppen. Perfekt till "herrn i huset", oavsett kön.

12314 Galhasi, 60 kr

Nero d’Avola och Frappato är inga operadivor, det är två rödvinsdruvor. Med risk för att bli tjatig, här kommer ytterligare ett vin från Sicilien. Om du vill dricka det nu, passa pånär det är riktigt ruggigt ute.

23539 Isla de Maipo Merlot, 69 kr

Om någon i Saint Emilion eller Pomerol gjorde bra och billiga viner, skulle det smaka så här. Priset är bara 69 kronor. Try it, you’ll like it.

3550 Chateau Labadie

Är det möjligt? Ska Bordeauxälskare få sin njutningslystnad tillfredsställd under hundralappen? Ja, faktiskt. Det här vinet visar att det går att göra vad man ett tag tvivlade på, en billig Bordeaux som har vad som krävs. Köp en låda, ta fram en flaska så snart det vankas lammstek med myntagelé.

12355 Inycon Syrah 1999, 69 kr

Sicilien har alltid förknippats med lite gammaldags kärva och ganska ogina viner. Det här vinet däremot känns både modernt och välgjort i en stil få torde syrah säger även det en del om hur framåt producenten. Settesoli är. Inycon är namnet på en fest som hålls i producentfirmans hemstad Menfi. En fest, en flaska av det här, sämre kan man ha det. Bonus - det går att lagra några år.

32368, Santera, 78 kr

Från Apulien kommer mest platta och trista plonkviner. Men vinmakaren som gjort Santera förstår hur man gör undantaget. Det är potent, köttigt men ändå lustfyllt och livligt. Alltså, packat med alla de dofter en man behöver för att förföra en annan man.

Fler goda viner:

De bästa vita vinerna

ARTIKELN HANDLAR OM