De bästa vita vinerna just nu

MAT & DRYCK
Foto: CHRISTIAN EVERS
De bästa vita vinerna passar till allt från parmesan till bläckfisk.

12554 Atlantic Vines Fernao Pires Chardonnay, 59 kr

Portugal är inte känt för sina vita viner, annat än surt Vinho Verde. Men det finns tecken som tyder på ändring. Förhoppningsvis kommer vitt vin gå samma väg som det röda, bra viner till vettiga priser. I det här fallet har man blandat landets egna druvsort Fernao Pires med den importerade Chardonnay.

16645 Santa Digna Sauvignon Blanc 1999, 63 kr

Den spanska vinfirman Torres engagemang i Chile har bara burit gott med sig. Vinerna är rejäla, rekorderliga och sällan dyra. Chilensk Sauvignon Blanc når sällan de riktiga höjderna, men när prislappen är av vardagskaraktär är det bara att stjälpa i sig.

6373 Cooks Chenin Blanc 1998, 64 kr

Chenin Blanc är en av de absolut suraste druvsorterna. Men i det här fallet har producenten förstått att vin är till för att drickas. Det är inget fel på friskheten i det här vinet heller, men det finns en touch av grapefrukt, mango och papaya som gör det lätt att njuta av.

2443 Santagostino Epoca 1999, 67kr

Vinet kommer visserligen från Sicilien, men skulle kunna vara gjort var som helst i världen. Det är modernt, smakar mycket tropisk frukt och en rejäl grabbnäve rostat ekträ. Bra och billigt om du vill dricka vitt vin till kött.

2192 Vigne Antique Viognier 1999, 69 kr

Köp det här om du vill prova på en av vinvärldens verkligt säregna druvor utan att ruinera dig. Originalen från franska Rhônedalen kostar skjortan och lite till. Viognier är vag, flyktig och svår att beskriva - som doften av en förbipasserande vacker kvinna. Mer handfast är doften av blommor och vit persika.

2506, Galeria Chardonnay, 78 kr

Portugal är sannerligen inte känt för sina fantastiska vita viner. Men god vilja och universaldruvan Chardonnay kan göra underverk. De har blandat i några skvättar Bical också, men den druvan vet vi inget om. Till hårt grillad fisk eller gratinerade musslor.

12476, Pietracaida, 130 kr

Vinmakaren Riccardo Cotarella hyr ut sig till högstbjudande. Men mycket tack vare honom är många viner från Syditalien numera riktigt goda. Vinimportören Enosvezia har ännu en gång sniffat rätt. Deras nisch är italienska viner och de verkar aldrig tappa greppet. Vi vill dricka vinet till en tallrik spagetti med vitlöksfrästa skaldjur eller helt enkelt en bit parmesan.

2032 Simonsig Chardonnay, 79 kr

Ibland kan man undrar om det existerar några andra vitvinsdruvor än chardonnay. Publikfriande och lättillgängliga varianter av viner gjorda av druvan är lika vanliga som strassmycken under Europride eller Gin T's på stockholmsbarerna, men när de är så här fräscha och välgjorda har vi inga invändningar. Perfekt till en panerad fiskfilé eller varför inte prova det till en Wallenbergare.

12488 Castello della Sala Chardonnay, 89 kr

Man undrar hur producenten, Antinori, burit sig åt. Att göra ett så här bra vin till ett så förhållandevis lågt pris i så stora mängder att det faktiskt räcker en stund på bolagets hyllor är en prestation väl värd att lyfta på hatten för. Köp det här. Det är gott. Servera det till pasta al vongole eller till friterad bläckfisk med aïoli.

4136 Chateau Coucheroy, 94 kr

Alltför ofta är torr vit Bordeaux antingen surt intetsägande blask eller svindyrt. Man kan undra varför, det går ju alldeles uppenbart att göra eleganta viner med stringens och koncentration till priser, som visserligen inte är låga men, ändå inte känns som ett rån. Njut i små försiktiga sippar som aperitif.

Överraska med bubbel i julklapp

ARTIKELN HANDLAR OM