Krydda din egen julsnaps

MAT & DRYCK

Inget julbord utan nubbe.

Roligast är det förstås om man har kryddat den själv.

Här är tre recept på julens godaste snapsar.

”Våga experimentera med recepten”

Nubben har en given plats på julbordet. Ett nödvändigt tillbehör för att skölja ner sillen och skinkan. Den skyndar på förbränningen och balanserar all den feta maten.

Till julmat gör sig kryddad sprit bäst. Och roligast är det förstås att kunna ställa fram en immig flaska med egenhändigt kryddat brännvin. Det är lätt att göra och går inte att misslyckas med. Bara blanda kryddor, slå på sprit och låta det stå.

Det gäller bara att ha lite framförhållning. För att spriten ska få rund och fin smak måste den få några dagar på sig, vissa sorter så länge som en månad.

Men sedan är det bara att sila bort kryddorna och servera.

Det finns förstås massor med olika kryddblandningar att välja mellan. Alla kan skaffa sig en favoritsnaps.

Eller våga experimentera med recepten och göra en alldeles egen julsnaps, som bara du vet hur den ska göras.

Så nu är det dags att fundera över vad man vill servera på jul.

Kryddigt, beskt eller lite fruktigt.

Här är recepten på snapsar som passar till jul.

Anna B Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM