Lussefest hos Anna Book

Foto: MATS FOGEMAN
Varje år har Annas nioåriga dotter Felicia luciatåg tillsammans med sina kusiner.
MAT & DRYCK

Hon älskar att ordna fester och bjuda hem folk. Om tre dagar är

det lucia som ska firas.

Hos Anna Book är förberedelserna i full gång.

Sångerskan Anna Book gillar att hålla på traditionerna. Jul, påsk och midsommar firas enligt konstens alla regler tillsammans med släkt och vänner.

Och så även lucia. Då ordnar Anna alltid stor glöggbuffé hemma i lägenheten i södra Stockholm. Familjen och vännerna bjuds in. Nioåriga dottern Felicia har luciatåg tillsammans med sina kusiner. Äktsvenskt luciafirande med andra ord.

Men innan man kommer så långt är det mycket som ska ordnas. Anna äls-kar att laga mat och fixar allt till buffén själv. Även pepparkakorna.

– Felicia och jag har som tradition att ha stort pepparkaksbak i början av december. Då brukar vi baka ett par hundra små och några riktigt stora, som vi dekorerar med färgad glasyr. Det är jättekul! De stora hänger vi sedan alltid upp i köksfönstret som dekorationer.

Buffén som serveras är den traditionella med saffransbullar och snittar och ändras inte från år till år. Men några saker har tillkommit med tiden. Det senaste är vit knäck som Felicia gjorde förra julen och snabbt blev hela familjens favoritgodis.

Lucia är bara en i raden av fester som Anna ordnar kring jul. Julen är hennes favorithögtid och den firas med besked. Redan kring advent åker julsakerna ner från vinden och sedan hjälps hela familjen åt att pynta i flera dagar.

– Vi har verkligen massor med julsaker här, tomtar, ljusstakar och kransar. På köksfönstren sprutar vi konstsnö och ytterdörren klär jag in med en båge av ris med lampor i. Jag har också en liten julgran som står utanför ytterdörren. Det är rena Hollywoodjulen här, säger Anna och skrattar.

– Det kanske låter som mycket, men jag tycker att man ska passa på att pynta ordentligt vid jul.

Anna B Olsson