Nakne kocken tar matlagning med en nypa salt

MAT & DRYCK

Han är ung, charmig och kung i det europeiska köket. Englands nye stjärnkock ”Den nakna kocken” Jamie Oliver har fört en ny enkelhet till spisarna.

Nu kommer hans första kokbok på svenska.

Ålder: 25 år. Familj: Gifte sig i somras med Jules, som han varit tillsammans med i åtta år. Aktuell: Hans tv-program har gjort stor succé i Sverige, och i vår kommer en av hans kokböcker i svensk översättning (Den nakna kocken – Albert Bonniers Förlag. Översättning: Kerstin Törngren).

Jamie ser verkligen inte ut som man tänker sig att en berömd kock ska göra.

Han flänger omkring i köket med rufsigt hår och pratar oupphörligt om dofter och smaker. Det märks att mat är hans stora passion. Han har också lyckats få tv-programmen att kännas äkta och ärliga. Han får det att verka lätt och kanske framför allt roligt att laga mat och att våga sig på nya maträtter.

– Ta det inte så allvarligt, säger han.

– När man lagar mat hemma i sitt eget kök måste man kompromissa och göra det så enkelt som möjligt.

Jamies mat är baserad på råvaror av hög kvalitet. I tv-programmet ser vi honom åka runt i London på sin vespa för att hitta de rätta biodynamiska ingredienserna till sin mat, som väl bäst kan beskrivas som Italien-inspirerad. Hans matlagning är avskalad och ren, vilket är anledningen till att han kallas Den nakna kocken.

Mat är viktigt för Jamie, men det är inte hans enda intresse.

– Man ska inte vara i köket dygnet runt. Då tappar man gnistan, säger han och berättar att han spelar trummor i ett band, Scarlet Division, som just kommit ut med en skiva.

– Det är som en blandning av Garbage, Texas och Pretenders.

Om han inte arbetade som kock, skulle han förmodligen vara snickare.
Det är inte NASA-vetenskap, det är bara middag

– Jag gillar handfasta prylar och att röra vid saker, säger han.

Enkelt och opretentiöst verkar vara ledord för Jamie.

– Det är inte NASA-vetenskap, det är bara middag. Ge dig inte på de värsta recepten, utan starta med något som du redan kan, som pasta till exempel. Sedan kan man lära sig en sak i taget och använda det på olika sätt.

Jamie berättar om en kompis, som var ”skitdålig på att laga mat”. Jamie lärde honom att laga pesto för något år sedan.

– Nu har jag varit där tre gånger på middag, och fått jättegod mat. Första gången gjorde han pesto och gröna bönor med spaghetti.

– Nästa gång jag var där hade han gjort helstekt kyckling och hällt peston över kycklingen. Och nu senast för en månad sedan skar han upp lite ciabatta-bröd och gned in det med vitlök. Sedan hällde han olivolja över, och lade en rejäl klick pesto samt ett par soltorkade tomater över.

Gör Jamie Olivers pesto

Malin Amethier Malin Amethier

ARTIKELN HANDLAR OM