Så blir du expert på vin

Drömmer du om att bli vinexpert? I Aftonbladet Söndags vinspecial får du lära dig prova vin. Sedan kan du bläddra vidare till nästa uppslag och hitta nya spännande viner att testa.

MAT & DRYCK
Foto: Börje Thuresson
I glasen döljer sig många spännande smaker och dofter.

 Nästan alla människor har samma förutsättningar att uppleva dofter och smaker. Därför kan också nästan alla bli duktiga vinprovare. Det gäller dock som för allt i livet att om man vill bli riktigt bra så måste man träna ofta. Minst en gång i veckan. Och alltid blint. Och alltid nya viner. Och alltid med koncentration på uppgiften. Svårare är det inte att bli duktig på att beskriva vinets doft och smak och dra logiska slutsatser.

Jag rekommenderar dig att börja med en enkel provning av vita viner. Det är mycket lättare att känna stor skillnad på vita än på röda viner. Jag har valt ut några olika druvor med klart olika dofter och smaker som är en enkel och okomplicerad start på ditt nya vinprovarliv.

Lycka till!

Vinprovningen – steg för steg

1. Dofta på vinet

Slå upp vinet direkt i glaset. Då får alla deltagarna vara med om vinets utveckling från början. Stoppa ned näsan så djupt som möjligt och sniffa ordentligt flera gånger. Snurra därefter runt vinet i glaset och dofta igen. Detta gör man för att starta en oxidation som frigör doft- och aromämnen.

2. Beskriv doften

Försök beskriva dofterna. De hänger intimt samman med händelser och dofter som du upplevt tidigare i livet. Hämta ur minnet. Var inte orolig för att säga fel. Du kan aldrig ha fel. Det finns nämligen inget facit, utan det är högst personliga minnen och referenser som avgör vad du doftar och smakar.

3. Upplev smaken

Smaka på vinet. Eftersom smaklökarna finns på olika ställen i munhålan är det viktigt att låta vinet rulla runt ordentligt. Yrkesprovare spottar sedan ut vinet. I början är det svårt att få samma upplevelse som när man sväljer men det är en träningssak. Spottar man inte blir omdömet snabbt försämrat.

4. Känn doften igen

Innan du antingen sväljer eller spottar ut vinet så försök dra in lite luft, gurgla med vinet och andas sedan ut genom näsan. Då får du ännu en doftupplevelse vilken för vissa är tydligare än när man drar in luften genom näsan.

Färgen lämnar vi till nästa lektion.

Tänk på det här före provningen:

Karl-Axel Svensson