COUSCOUS MED KYCKLING

MAT & DRYCK

Couscous är ett slags mannagryn och de är basen i den här nordafrikanska rätten.

Couscous är också samlingsnamnet på olika rätter med couscous-gryn, ungefär som indiska curries kan se ut på många olika sätt.

Hittar du inte couscous-gryn i din affär så kan du ta ris eller matvete i stället.

På grund av helg (och en resa söderut) blir det inget recep1t på fredag, så redan i dag säger jag

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

4 kycklingfiléer eller kycklingklubbor

3 morötter

4 tomater

100 g selleri

1 lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk mald spiskummin

2 lagerblad

1 ruska persilja, helst slätbladig

1 tärning hönsbuljong

harissa, sambal eller någon annan chiliröra, men inte sweet chili

2 msk olivolja

1 paket couscous

---

2 msk smör till couscousgrynen

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp 1 l vatten med buljongtärningen.

2. Skala och hacka löken och vitlöken.

3. Skala morötterna och skär i slantar.

4. Ansa sellerin och skär i centimeterstora tärningar.

5. Fräs löken, vitlöken och spiskumminet i olivoqljan i en stor kastrull eller gryta ett par minuter utan att det tar färg.

6. Lägg i kycklingen och bryn bitarna några minuter.

7. Repa av bladen från persiljan och finhacka dem. Spar stjälkarna.

8. Häll i buljongen, morötterna, sellerin, persiljestjälkarna och lagerbladen och sjud kycklingen i 15-20 minuter.

Kycklingen måste vara genomkokt. Testa genom att sticka gaffeln i någon tjock bit.

Köttsaften som sipprar fram ska vara ofärgad, inte det minsta röd eller rosa. Kycklingbröst blir fortare färdiga än klubbor.

9. Skär tomaterna i klyftor och lägg i kycklingkoket.

10. Koka couscous-grynen enligt anvisningarna på paketet.

11. Ta bort lagerbladen och persiljestjälkarna från kycklingkoket.

12. Smaka av buljongsåsen med salt och peppar.

13. Servera kycklingen, grönsakerna och såsen till couscousgrynen och chiliröran.Strö över persiljan.

DRYCKESTIPS:

Om du vill ha det hett och tar mycket harissa eller annan chili så passar vatten eller öl bäst.

Stockholm (1275) Sverige, 11:80 kronor (50 cl).

Kryddar du lite mildare passar ett smakrikt rödvin bra.

Promessa rosso Salento 2000 (32401) Italien, 65 kronor.

VARIANTER:

Byt ut kycklingen mot lammrygg eller lammstek i skivor.

VEGO:

Byt ut kycklingen mot en burk kikärtor, 400 g.

ARTIKELN HANDLAR OM