Sparrissallad

MAT & DRYCK

Sparrisen står som spön i grönsaksdiskarna så här års.

Du som bara ätit burksparris och blivit måttligt imponerad ska veta att

färsk är något helt annat.

Sparris och vin brukar vara en knepig kombination men jag tycker att

tillbehören får det att fungera.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

2 buntar sparris (10 sparrisar per person)

1 bunt knipplök (3 smala lökar eller en stor per person)

1 bit parmesan

3 msk olivolja

1 citron

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp två kastruller med vatten.

Har du en ångkokningsinsats så kan du få användning för den nu.

2. Ansa sparrisen: Skär bort det träigaste på tjockändarna.

Tunn grön sparris behöver inte skalas men tjockare grön och vit behöver en

omgång med potatisskalaren.

Skala försiktigt från ungefär halvvägs upp på stammen och ner.

Knopparna behöver inte skalas.

3. Koka sparrisen: Det finns smala specialkastruller som man kan ställa

sparrisen upprätt i.

Det är för att knopparna kokar färdigt mycket fortare än stammarna.

Du har i så mycket vatten att knopparna tittar upp och då blir hela

sparrisen färdigkokt samtidigt.

Har inte heller du någon sparriskastrull finns det två sätt:

Koka sparrisen hel och hacka i dig att knopparna bli lite mosiga.

Dela sparrisarna i tre lika långa delar. Koka stamdelarna i 10-15 minuter

och låt knoppbitarna vara med bara de sista fem minutrarna.

Och hacka i dig att du kan presentera några hela fina sparrisar.

Hur du än gör, koktid 10-15 minuter. Det varierar efter sparrisens tjocklek..

Känn efter med sticka i någon tjock bit.

4. Ansa och koka lökarna ett par minuter.

5. Låt sparrisen och löken att rinna av i en hopvikt handduk så håller de

värmen.

6. Lägg upp sparris och lök på tallrikar.

7. Droppa över olivolja och flisa över parmesan med en bordskniv.

8. Låt var och en krydda själv med salt och citron.

9. Bröd är en nödvändighet.

VARIANTER:

Några kokta färskpotatisar skäms inte heller för sig i sällskapet.

TIPS:

Kolla nederändarna på sparrisbuntarna när du handlar. De brukar vara

insvepta i papper och är ofta angripna av mögel.

DRYCKESTIPS: Här är två lite udda vita viner:

Vigne Antique viognier 1999 (2192) Frankrike, 55 kronor.

Orlando muscat 1999 (6441) Australien, 59 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM