Fina festen-viner

MAT & DRYCK

På kvällen flyttar man inomhus och dukar fint. Grillat går alldeles utmärkt, men vinerna är så pass smakrika att du kan servera lite mer pretentiösa rätter.

Foto: Johan Krüger

Betyg

glöm det inget minnesvärt, men ok bra och hederligt värt att leta efter bingo!

Röda viner

Farnese Sangiovese, Italien, 189 kronor, nr 2344

Vinet kanske inte passar alla, men själva faller vi som furor. Ganska strävt och syrligt, matchar vilken köttbit som helst.

Ramada, Portugal, 189 kronor, nr 12589

Både smakrikt och generöst på samma gång. Vinet är ett av de bästa som finns på låda och väl värt betyget. Passar fint till grillat lamm med basilika-smör.

Mauro Primitivo, Italien, 207 kronor, nr 83935

Det är bra drag i det här vinet och man dricker inga stora mängder utan mat. Tillsammans med honungspenslat, grillat ankbröst är det en fullträff.

Jean de Beauvais Merlot, Frankrike, 184 kronor, nr 4464

Det doftar lagerblad, kryddpeppar och korint – lite åt kalopshållet. Vi rekommenderar å det varmaste en mustig gryta.

Lurton Syrah Les Bateaux, Frankrike, 194 kronor, nr 2169

Syrah är något av en modedruva. Vinerna ska smaka mycket och för att beskriva doften måste man använda knepiga uttryck som bränt gummi, peppar, grön paprika och bakelit. Till älg är nog det här för tunt, men till mindre djur duger det gott.

Amfora Reina Isabel Tempranillo, Spanien, 196 kronor, nr 3036

Givet köp för törstiga Rioja-älskare med begränsad budget. Till fläskfilé med persiljesmör eller salviakryddad kalvkotlett.

Lurton Les Bateaux Merlot, Frankrike, 199 kronor, nr 22102

Just nu vill folk dricka merlot-viner. Druvan ger viner som är ganska snälla, myspysiga och allmänt lätta att tycka om.

Pasqua Cabernet/Merlot, Italien, 201 kronor, nr 7530

Bröderna Pasqua ger oftast valuta för pengarna. Kompetent vin av en väletablerad druvblandning. Passar till biff med lök.

Bengt Frithiofsson Collection Primitivo, Italien, 213 kronor,

nr 2341

Vi har hissat viner av primitivodruvan flera gånger tidigare. Gör sig bäst i sällskap med rådjursstek, gräddsås och kantareller.

Vita viner

Barrier Reef, Australien, 179 kronor, nr 6493

När viner smakar så här mycket av brända ekfat, går det inte att komma runt ett grilltips. Släng på några färska sardiner, lax eller kycklingbröst.

Moselland Classic Riesling Spätlese, Tyskland, 199 kronor, nr 6657

Visserligen en smula sött, men mycket piggt och fräscht. Säkert gott till sparris med smält smör och parmesan.

Gato Blanco Sauvignon Blanc, Chile, 199 kronor, nr 7623

Förtjänar att få ta plats vid dukat bord, men servera inget smakrikare än pilgrimsmusslor. Allra bäst kanske det är som aperitif.

Forster Mariengarten Riesling, Tyskland, 209 kronor,

nr 5844

Den fina lilla sötman i vinet är precis vad som krävs för att matcha en sallad med getost och rökt sidfläsk. Skippa vinäger och häll på rikligt med dyr olivolja så blir det ännu godare.

Gloria Chardonnay, Italien, 210 kronor, nr 32400

Servera gärna till smörstekt plattfisk. Man kan även ta hänsyn till varifrån vinet kommer, och varför inte servera det till en pasta med vongolemusslor.

Anders Calissendorff , Per Styregård

ARTIKELN HANDLAR OM