Något läckert att börja med

MAT & DRYCK
Foto: bertil wöllner

Lugnt grönt hav

Vatten

Havsvatten

2 gurka, skalade

1 tsk havssalt

Om du har en juicepress, pressa gurkan i den. Annars kär gurkan i matberedare och sila. Använd gärna en silduk.

Oceanens pärlor

2 tamarillos, skalade och tärnade smått

1 papaya, skalad, urgröpt och i små tärningar

2 kiwis, skalade och tärnade smått också

12 cocktailtomater, tvättade och skurna på hälften

2 havskräftor, kokta (gärna i din lokala skaldjursbutik) och halverade

16 kräftstjärtar

8 ostron, öppnade avluktade och rengjorda

1 habanero, urkärnad, finhackad

Plockade blad av 1 knippe färsk koriander

1 avocado, urkärnad och tärnad smått

juice av 2 lime

1/2 cl olivolja

Använd en ganska grund tallrik när du gör i ordning den här kylda euforin. Gurkvatten först, sedan droppar i en handfull av ”oceanens pärlor”.

Dryck

Vin

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng, Alain Brumont, VdP des Cotes de Gascogne/Frankrike

Nr:2149 , 63 kr.

Kloster Eberbach Riesling Spätlese, Kloster Eberbach, Rheingau/Tyskland

Nr: 6257, 89 kr.

Skaldjur, exotiska frukter och hetta. Vinet behöver, precis som övriga val, ha den kraftfulla frukten med den eftersökta syran och i detta fall inte med en hårt fatrostad karaktär. Varför inte, Kloster Eberbach, ett halvtorrt vin som balanserar hettan i maten!

Öl

Gösser 5,2%, Österrike

Nr: 11368 , burk 500 ml 14.30 kr, flaska 330 ml 14.10 kr.

Ett öl som är brödigt i smaken och med aningen sötma, perfekt i kombination till skaldjuren. Antagligen märker du inte av den!

Tips

Gurkvattnet ska vara väldigt kallt när du serverar. Så behåller det den fina färgen.

Placera ostronen i mitten av tallriken. Det blir snyggast så.

Pressa lime över avocados så mörknar de inte.

Gillar du inte ostron, byt ut dem mot räkor eller hasltrade pilgrimsmusslor.

ARTIKELN HANDLAR OM