Gott – utan krångel

Fläskkött

1 av 2 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Vår kära, gamla fläskkarré. Till och med proffskockarna älskar den för marmoreringen, som gör den så smakrik och tacksam för kryddorna.

Här är det rakt på sak: bra fläskkarré med en barbeque-sås och en potatissallad. Inget krångel. Men gott.

Gris à la Costa Rica

Köttet

600 g fläskkarré

6 msk valfri grillkrydda

Salt

Matolja

Skär karrén i åtta tunna skivor. Krydda med grillkrydda och salt. Gnid in skivorna med olja. Marinera ett par timmar före grillning. När glöden är grå, grilla karréskivorna 5-10 minuter.

Potatissallad

500 g kokt skalad potatis

1 stor rödlök i tärningar

1 knippe bladpersilja

5 dl naturell yoghurt

När du marinerat fläskkarrén kan du börja med potatissalladen. Blanda alla ingredienser, utom persiljan, noga. Plocka persiljebladen, hacka dem grovt och blanda ner i salladen. Smaka av med salt och peppar.

Ananas BBQ

1 burk krossad ananas

2,5 dl färdig barbecuesås

Såsen går utmärkt att göra några timmar i förväg, till och med ett par dagar innan. Du kan behålla den “chunky”, med ananasbitarna kvar eller göra den slät i en matberedare. Ta din favorit barbecue-sås och koka upp den med ananas, låt den sjuda i 15 minuter. Smaka av och salta och peppra om du tycker att det behövs.

Garnering

1 knippe vattenkrasse

Placera två skivor av karrén på tallriken med potatissallad ovanpå. Garnera den med vattenkrasse och ett par skedar av såsen.

Dryck

Vin

Oude Kaap Cabernet Sauvignon, Douglas Green Bellingham, Sydafrika.

Nr: 2048 , 63 kr.

Anares Reserva , Olarra, Rioja/Spanien.

Nr: 6121 , 99 kr.

Fläskkarré passar bra till smakrikare, fruktigare viner med tydlig syra. Beroende på tillbehör och kryddning kan man sen välja typ av vin utifrån den egna smakpreferensen och prova att förhöja, balansera eller lyfta fram smaker. Syran från yoghurten, rökig-barbequesås, grillkrydda i egen smak och en hint av exotisk frukt ger vägledning. Oude Kaap från Sydafrika har den generösa frukten i vilken man kan känna söta toner som kan balanserar syran i potatissalladen. Anares Reserva är mer mogen i stilen med framträdande ört-kryddiga toner som kan matcha din grillkryddning och BBQ-såsen.

Öl

Lundgrens Lager 4,9%

Nr: 11242, flaska 330 ml 13 kr.

Peruviansk blågris

Fläskfilé som du aldrig gjort den förr. Torn av filé, som marinerats i både sött och syrligt och grillats så att kärnan fortfarande är lite rosa. De ställs på en bädd av lila potatissallad. Det är inte så knepigt som det ser ut. Men lita på att du imponerar på gästerna.

Köttet

4 st bitar fläskfilé a 150-200 g styck

Marinad

zest och juice av 1 citron, 1 lime och 1 apelsin

1 msk malen spiskummin

4 msk honung

6 msk olivolja

När du “zestat” (rivit) skalet med ett zestjärn av citron, lime och apelsin hackar du det väldigt fint. Blanda med resten av ingredienserna. Salta och peppra fläskfiléerna, gnid in marinaden och ställ åt sidan. Bäst blir det om du marinerar minst en dag i förväg.

Potatissallad

600 g kokt, oskalad Blå kongo-potatis

1 knippe vårlök, strimlad (bara blasten, alltså)

2,5 dl crème fraiche

2,5 dl yoghurt

1 knippe färsk, hackad oregano

1 kruka färsk, hackad koriander

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Blanda försiktigt med övriga ingredienser och salt och peppar efter smak. Men rör inte för länge, den fina lila färgen kan gå förlorad.

Mango-chilisalsa

2 mogna mangofrukter i små tärningar

2 jalapenos, urkärnade och finhackade

1 msk av citrussaften från ovan

1 msk matolja

Blanda ihop, salta och peppra.

Garnering

2 mellanstora zucchinis, skurna långsides i 1-2 cm breda strimlor

Grilla zucchinistrimlorna, ta dem från grillen och håll dem varma. Grilla fläskfiléerna tills de är mycket svagt rosa inuti. Lägg zucchinistrimlorna på en tallrik, skeda över potatissallad. Skär sedan filén i tre bitar, som små torn, och placera dem ovanpå salladen. Fullända med mango-salsan bredvid.

Dryck

Vin

Naoussa Boutari, Grekland.

Nr: 2301, 62 kr.

Masi Campofiorin ”Ripasso”, Masi, Venetien/Italien.

Nr: 5123 , 99 kr.

Denna fläskfilé kan med anledning av ingredienserna i marinaden ackompanjeras av ett något tanninrikare/stramare vin. Honung och olivolja balanserar den karaktären. Naoussa Boutari beskrivs ibland med ord som torkad frukt och örter. Detta matchar örterna i marinaden och i potatissalladen, som även har tydliga syrliga drag där den torkade frukten matchar. Masi Campofiorin är lite bränd i stilen och med de fina apelsintoner i vinet är det perfekt för denna rätt.

Öl

Falcon Bayerskt 5,2%, Sverige

Nr: 1462, burk 500 ml 14.40 kr, flaska 330 ml 10.60 kr, flaska 500 ml 14.50 kr.

Tips

Du kan öka och variera hettan i din mangosalsa genom att till exempel använda habanero- eller serranochilis.