Gott mos

Kyckling

1 av 2 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Glöm stackarna som vevats i grillen på Ica.

Det är så här grillad kyckling ska smaka. Tamarind och apelsin i den tuffa glaseringen. Puré av sötpotatis som tillbehör.

Sweet from the south

Kycklingen

2 hela tinade kycklingar

Kycklingfyllning

1 hel apelsin + 1 hel citron skurna i 6 klyftor

5 vitlöksklyftor, grovhackade

1 stor gul lök, grovhackad

2 stjälkar blekselleri, också grovhackad

Salta och peppra insidan av kycklingarna. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Salta och peppra utsidan av kycklingen rejält. Fyll kycklingen, helst en dag i förväg. Bind kycklingen om du vet hur man gör, annars kolla in tipsen nedan. Förbered grillningen genom att ugnssteka kycklingen i 150 grader i mellan 45 minuter och en timme. Riktigt färdig blir den förstås på grillen där den glaseras.

Sötpotatisstamp

5 stora sötpotatisar

50 g smör

Det här är ett mycket enkelt sätt att göra sötpotatispuré som smakar mycket. Sätt ugnen på 175 grader, placera de oskalade sötpotatisarna i en form och låt dem steka på 175 grader i 45 minuter, eller tills de är mjuka. När de kallnat så mycket att de går att hantera, skär upp dem och gröp ur innehållet med en sked. Lägg det i en skål och rör ihop med smör och salt och peppar.

Apelsin- och tamarindglaze

3 apelsiner till zest och juice

100 g tamarindpasta

2,5 dl socker

1 l vatten

Koka upp apelsinjuice, tamarindpasta och socker och sjud i 20-30 minuter. Sila, häll tillbaka i en kastrull och tillsätt den finhackade apelsinzesten. Sjud i fem minuter och låt sedan kallna. När du gjort en “finish” på kycklingarna på grillen, i delar om du föredrar det, med glaseringen och fått den riktigt krispiga ytan, placerar du dem snyggt på tallriken och klickar upp sötpotatispuré. Finns det glaze kvar, använd den som sås.

Tips

Om du inte är speciellt bra på att knyta upp kyckling är ett bra tips att du skär ett snitt där bak på kycklingen och sticker in båda benen i snittet. Det håller kycklingen “stängd” under tillagningen.

Om du vill vara riktigt säker på att kycklingen är klar, stick en provsticka i den kraftigaste delen efter 45 minuter. Om vätskan som rinner ut är helt genomskinlig är kycklingen klar.

Dryck

Vin

Banrock Station Chardonnay, BRL Hardy, south Eastern Australia/Australien.

Nr: 6481 , 59 kr.

Wente Reliz Creek Reserve Pinot Noir , Wente Vineyards, Arroyo Seco/USA.

Nr: 16698 , 89 kr.

Sötpotatisstampen och apelsintamaraindglazen inspirerar mitt vinval. Kycklingen i sig är så självklar ”kyckling” och så som fyllningen är gjord här är den relativt mild och med fin syra från citrusen. Ett vitt vin från Australien på Chardonnay-druvan, som har den så tydliga ”nya världen” stilen i sin frukt möter här en exotisk, rik och smörig potatisstamp. Det röda vinet som är gjort på druvan Pinot Noir har tydliga inslag av kryddor i sin smak och som en bra representant av sin druvsort finns bäriga röda toner som tex jordgubbar. Det är den söta förnimmelsen i kombination med fatkaraktär och kryddorna i den aromatiskt smakrika frukten som ger detta vin sin plats här – prova!

Öl

Kilkenny 4,3% Irland.

Nr: 1678 , flaska 330 ml 13.90 kr.

Grön Waldorf-klassiker

Äppelsalladen är frisk som luften efter ett lätt sommarregn, örtglasyren på kycklingbrösten som doften ur trädgården.

Kvällssolen kommer med lyftet av dressingen med spetsigheten från ädelosten.

Kycklingen

4 kycklingbröst (helst med vinge och skinn)

Du kan använda två metoder när du tillagar kycklingbrösten: antingen börjar du i ugnen eller gör din “finish” där. Jag föredrar att börja i ugnen efter att ha saltat och pepprat brösten och hastigt givit dem en omgång i stekpannan.. Låt dem ugnssteka på 140 grader i 25-35 minuter. Ju lägre värme desto saftigare kyckling. Avsluta sedan på grillen.

Äppelsallad

2 röda äpplen, tärnade med skalet kvar

2 granny smith-äpplen, behandla som ovan

2 selleristjälkar i små tärningar

3 dl blötlagda russin

1 knippe bladpersilja

2 dl naturell yoghurt

0,5 dl äppelcidervinäger

Blötlägg russin i ett par timmar. Plocka bladen från persiljan, hacka grovt och blanda med resten av ingredienserna. Salta och peppra efter smak. Häll av vattnet från russinen och blanda i salladen.

Ädelostdressing

75 g av din favoritädelost, smulad

4 dl naturellyoghurt

Blanda ädelosten och youghurten försiktigt så att du behåller bitar av ädelost i dressingen.

Örtglaze

1 knippe timjan

1 knippe oregano

1 knippe basilika

2,5 dl olivolja

Mixa örterna med oljan i en matberedare till en slät glaze.

Garnering

2 huvuden romansallad

50 g rostade, hackade valnötter (för rostning, se tipsen)

Tips

Lägg några blad av romansalladen på tallriken med äppelsallad över. Glasera kycklingbrösten med örtglazen när du lyft dem från grillen. Placera kycklingbrösten ovanpå äppelsalladen och klicka dressing över romansalladen. Garnera med rostade valnötter.

Rosta valnötter i ugn på låg värme, 130 grader i minst en timme. På så sätt blir de inte mjuka och “saggiga” så snabbt om du låter dem stå framme ett tag innan du använder dem.

Dryck

Vin

Galhasi Nero d´Avola - Frappato, C. E.V. Foraci, Sicilien/Italien.

Nr: 12314, 60 kr.

Stoneleigh Chardonnay, Stoneleigh Vineyards , Marlborough/Nya Zeeland

Nr: 6427 , 89 kr.

Dressingen tar upp syran som dock redan är något balanserad av ädelosten och en örtglaze. Valnötter som är rostade och Romansallad ger båda sin smak, rostat och lite beskt. Vinerna behöver därför ha frukt och vara smakrika. Det röda vinet som är från Sicilien är med sina mörka bär, fruktoner och inslag av torkad frukt rent och rakt i sin stil. En okomplicerad följeslagare till Kyckling-Grön-Waldorf. Stoneleigh Chardonnay från Nya Zeeland har fatkaraktär som står mot de rostade tonerna, den generösa,söta frukten mot syran i äppelsalladen och helhetsintrycket: smakrikt, kraftfullt/rakt i stilen.

Öl

Chimay vit 8,0%, Belgien.

Nr: 1652, flaska 330 ml 22.80 kr,

Trappistöl från belgien, elegant, friskt syrligt och smakrikt!