Let´s have fun

MAT & DRYCK
Foto: bertil wöllner

Vi körde från Albuquerque norrut genom bergen i New Mexico. Stannade i Santa Fe och klev in på Coyote Café, matgurun Mark Millers tempel för alla oss som älskar southwestern-mat. Jag åt oxfilé som grillats över pekanträ med en rejäl tamales som tillbehör. Drack ett Zinfandel som smekte gommen i samma stund som den lyfte maten i dess speciella och heta kryddning.

Joseph Parsons grillade min oxfilé den där kvällen i mars 1998.

Nu, drygt tre år senare, grillar han för Aftonbladets läsare. Han visar sina specialiteter. Avslöjar sina hemligheter. Berättar om sina tricks.

– Let´s have fun, säger Joseph.

Det är grunden. Ha roligt. Sådana absolut livsviktiga saker som cajunerna Logi, Ronnie, Sheriff Thomas P. Mabile och alla andra vänner i Louisianas träsk lärt mig. Mat är det viktigaste och roligaste som finns.

Alla kan grilla. Lär du dig bara grunderna och har tålamod blir du kung vid grillen.

Grillning är inte så märkvärdigt egentligen. Enkelheten är lag. Grillat är alltid godast.

Coyote Café var i sanning en himmelsk smakupplevelse. Men när vi köpte en engångsgrill och stannade vid havet strax utanför Timmernabben vid den småländska kusten förra sommaren och knapergrillade några korvar var njutningen lika stor.

Fast annorlunda.

Det är därför du får alla de här recepten: allt från en enkel fläskkarré eller skaldjurspaketet som du gör i en handvändning, till lammbogen eller tonfisken med den tropiska fruktsalsan.

Eller när Joseph låter fantastin flöda och lagar grillad svärdfisk som han serverar med ett torn av tostone och guacamole och kanderad kumquat-banan-habanerochili-chutney.

För det är ju så, alla ni grillkungar:

All mat är god.

Det beror på när man äter den.

Men nu är det sommar och då vet vi:

Grillat är godast.

Lycka till vid grillen i sommar. Marinera. Skär. Hacka. Ta en pilsner. Grilla.

Njut.

Let´s have fun.

Stefan Johansson