Framgångsrecept från en affärsman

1 av 3 | Foto: Jenny Jonsson
Mellan köket och matsalen i Schalanders hem finns den föredetta ytterväggen. Fönstret har fått vara kvar som lantlig inredningsdetalj.
MAT & DRYCK

Carl Olov Schalander är affärsmannen som av en tillfällighet

sadlade om och blev framgångsrik krögare. Han har idag två populära Stockholmsrestauranger

och fler ska det bli...

 F rån sitt underbara hem på Värmdö utanför Stockholm bjuder Carl Olov Schalander Aftonbladet Söndags läsare på en meny i sommarens tecken.

Hur väcktes ditt intresse för mat?

– Matintresset väcktes av mormor. Jag var enda barnet och fick följa med och handla och satt sedan gärna på diskbänken och tittade på när hon lagade middag. När jag själv skulle börja laga mat blev det mormors kök som kom fram.

Hur kommer det sig att du hamnade i restaurangbranschen?

– Som alltid i livet är det små tillfälligheter som avgör var man hamnar.

Jag var i fastighetsförvaltningsbranschen och en restaurang i ett av de husen vi förvaltade gick i konkurs. Det blev mitt uppdrag att hitta en ny restauratör. När jag misslyckades med det tog jag själv över lokalen och öppnade Restaurang Strix. Jag började med stapplande steg för elva år sedan.

Hur länge har din andra restaurang Mårten Trotzig funnits?

– Märkligt nog var det samma historia med lokalen i Gamla stan där Mårten Trotzig ligger. Vi behövde en ny hyresgäst och då tog jag över lokalen.

Vad är det för restaurang?

– Avslappnad högklassig restaurang. Vi har inte mer än 49 platser i restaurangen så vi har kommit upp med ett koncept där man äter sitt middag i matsalen och tar sedan sin kaffe med avec och eventuell cigarett i den historiska källaren. Från och med i sommar har vi en ny kökschef som kommer från Opera Källaren, Marcus Aujalay, och han kommer att stå för en helt ny smakupplevelse på restaurangen.

Du och din fru Margareth odlar mycket här på tomten.

– Ja, vi har båda alltid haft ett stort intresse av att odla kryddor. För 15 år sedan gick det inte att köpa färska kryddor i vanliga mataffärer i Sverige. Då fick man odla själv och det var så det började.

– Växthuset gav jag till Margareth i 50-årspresent – så nu vet jag var jag har henne någonstans. Skämt å sido, i växthuset förlänger man säsongerna. Vi odlar allt från frön och tidigt om vårarna får vi sticklingar.

– I år har vi tio eller tolv olika sorters sallader och det blir nya sorter varje år. Vi tar ofta med oss sallad in till Strix. Det är inte frågan om att spara pengar, utan bara för att det är roligt.

Vilken är din favoritmat?

– Nyttig och balanserad mat tycker jag om. Jag äter hellre olivolja än animaliska fetter till exempel. Den klassiska svenska husmanskosten är också en favorit. Liksom den europeisk husmanskosten, gärna franskt och spanskt.

Är det du som lagar mat hemma?

– Maten är ofta ett gemensamt projekt hemma hos oss.

Vilken är favoritingrediensen?

– Råvarorna är viktigast oavsett vilken mat man ska göra. Så favoritingrediensen får bli bra råvaror.

Några nya projekt på gång?

– Har ständigt ögonen öppna för nya lokaler och nya möjligheter...

Jennifer Jansch

ARTIKELN HANDLAR OM