50 bästa vinerna under 75 kronor

Aftonbladet hjälper dig hitta sommarens fynd

MAT & DRYCK

I dag lördagsöppnar Systembolaget i hela landet. Aftonbladets vinexperter Per Styregård och Anders Calissendorff hjälper dig genom de billigaste vinhyllorna.

De ger dig förslag på de mest prisvärda vinerna, de bästa vinerna för picknick-korgen och de bästa festvinerna i sommar. Vi guidar dig också genom semesterns bästa rosé- och mousserande viner. Alla flaskor – utom två – kostar under 75 kronor.

Foto: Roger Schederin
Aftonbladets vinexperter Anders Calissendorff och Per Styregård från företaget Spumante tipsar om de 50 bästa vinerna i sommar.

SHORTS

Lättdruckna viner för park och strand när solen skiner. Passar lika bra utan mat och ställer inga större krav på dig eller ditt sällskap. Men se till att vitvinerna är iskalla och rödvinerna svala.

16332 Somerton Shiraz Grenache Mourvèdre, Australien – 60 kr (rött)

Det här vinet borde passa som hand i handske till grillad kyckling med rucolasallat och olivolja.

2580 Tâmara, Portugal – 49 kr (vitt)

Blommigt och aromatiskt för en billig penning. Drick den iskall till något enkelt wokat, krydda med koriander och citrongräs.

5649 “L” Chardonnay , Frankrike – 69 kr (vitt)

Visserligen en smula anonymt, men piggt och fräscht. Gott nog för en skaldjurssallad på picknick.

2226 Coteaux de Languedoc , Frankrike – 53 kr (rött)

Oförargligt och charmigt – en gammal trotjänare som känns förvånansvärt fräsch. Om du vill ha något att äta till, nöj dig med fläsk, kalv eller kyckling.

2329 Bardolino Classico , Italien – 60 kr (rött)

Bardolino klingar pastamiddag och förstafyllor. Att påstå att vinet genomgått en renässans vore att överdriva, men den här är riktigt välgjord.

2456 Allegro Chardonnay , Italien – 59 kr (vitt)

Blanda vitlök, persilja och citronskal med olivolja. Droppa över delade havskräftor och gratinera i ugn. Svårare behöver det inte vara.

6997 Masi Soave , Italien – 69 kr (vitt)

Soave hör sommaren till, så enkelt är det. Drick det som fördrink när du väntar på att grillbädden ska bli grå och fin.

2141 Gamay , Frankrike – 59 kr (rött)

Mät upp två delar Gamay, en del fruktsoda, en del krossad is och garnera med jordgubbe. Eller drick lätt kyld som den är.

6792 Campolieti , Italien – 74 kr (rött)

En välgjord Valpolicella som kombinerar smakrikedom med tillgänglighet. Bra val om du ska grilla lamm eller dukar upp charkuterier.

6796 Killawarra Riesling , Australien – 59 kr (vitt)

Ingen störande fatkaraktär, bara massor av frukt uppbackad av precis lagom mängd sötma. God till lite rökta charkuterier.

JEANS

Det här är viner för enkla måltider på veranda eller i trädgård. Tänd grillen och duka upp en buffé. Placera grannar och goda vänner i hammock eller plastmöbler.

12017 Libertas Merlot , Sydafrika – 59 kr (rött)

Fel vin om du vill ha något att meditera över. Men nöjer du dig med ett anspråkslöst glas rödtjut i all enkelhet, är det däremot helt ok.

22324 Lapaccio Primitivo Salento , Italien – 69 kr (rött)

Perfekt för den som gapar efter mycket och gärna sväljer stora stycken. Lägg vilket stycke kött som helst på grillen, undvik helst marinaden.

6612 La Palmeria Chardonnay Sauvignon , Chile – 66 kr (vitt)

Det här är lite kul. Man brukar inte blanda druvorna chardonnay och sauvignon blanc. Det borde kanske göras oftare?

12582 Adega de Pegoes , Portugal 59 kr (rött)

Portugal visar sig allt tydligare som en pålitlig leverantör av schysta viner i modern stil till låga priser. Häll upp till grillspett med coleslaw.

12134 Baron Philippe de Rothschild Merlot , Frankrike – 69 kr (rött)

Den här baronen brukar göra riktigt dyra saker. Uppenbarligen kan han göra goda viner även för 69 spänn. Try it, you’ll like it.

32305 Inzolia Nadaria , Italien – 66 kr (vitt)

Om druvor som vuxit varmt inte är skickligt hanterade, ger de trista viner utan fräschör. I det här fallet kunde den sicilianske vinmakaren sin sak.

32401 Promessa Rosso Salento , Italien – 65 kr (rött)

En amerikan och en norditalienska har slagit sig ner i Syditalien för att göra vin. Resultatet är lättdrucket – kulturer ska mötas, aldrig renodlas.

22139 Les Fumées Blanches , Frankrike – 64 kr (vitt)

Så här ska en bra aperitif vara – frisk, fräsch och inte alltför påträngande. Billigt alternativ till dyr Sancerre, och precis som dem bra till skaldjur.

12146 Chevalière Réserve Chardonnay Terret , Frankrike – 67 kr (vitt)

Välgjort av en udda druvblandning, chardonnay och terret. Passar till enkla fiskrätter.

12506 Villa Antinori Bianco , Italien– 74 kr (vitt)

Det vimlar inte precis av gott vitt vin från Toscana. Men markis Antinori skulle förmodligen aldrig sätta sitt namn på ett vin av undermålig kvalitet. Uppiggande som en sommarflirt, stilig och elegant som en marinofficer.

KOSTYM

På kvällen flyttar man inomhus och dukar fint. Grillat går alldeles utmärkt, men vinerna är så pass smakrika att du utan att skämmas kan servera lite mer pretentiösa rätter.

12314 Galhasi Nero d’Avola Frappato , Italien– 60 kr (rött)

En tuff rackare från Syditalien. Strävhet och burdus smak, men är du ute efter viner som ”biter tillbaks” är det ett riktigt fynd. Servera till grillad biff med fänkål.

6518 Alta Vista , Argentina – 69 kr (rött)

Argentinarna gör bra viner, men det skadar inte med lite hjälp utifrån. Här har man tagit hjälp från Bordeaux och skapat ett vin som varken är argentinskt eller franskt. Det är modernt och lättillgängligt utan att vara inställsamt.

12688 Marques de Griñon Tempranillo , Spanien – 69 kr (rött)

Den här producenten har begripit att viner bör har en viss finess, annars tröttnar man snabbt på dem. Utmärkt val till en kalv-schnitzel med salvia och marsalasås.

12812 Les Grands Clochers Merlot , Frankrike – 70 kr (rött)

En del viner är som gjorda för att serveras till lammkött.

22525 Boutari Cabernet Sauvignon , Grekland – 74 kr (rött)

Kompetent gjort i internationell stil till ett bra pris. I höst förtjänar vinet att ta steget från grillen till dukat bord i matsalen.

12194 Alexis Chardonnay , Frankrike – 65 kr (vitt)

Smaken får oss att tänka på lediga luncher med abborre och smörstekta kantareller.

2106 Lindemans Chardonnay Bin 65 , Australien – 69 kr (vitt)

Stordrift behöver inte vara fel, även om vinbönder med valkiga händer låter mer romantiskt. Lindemans vet vad de gör och har gjort det länge. Det här kan du dricka till grillad kyckling eller kalv.

16562 Trapiche Chardonnay , Argentina – 69 kr (vitt)

Vi gillar goda viner som inte kräver analys och eftertanke – det gör inte det här. Korka upp iskall till en kall vichysoisse, då blir den glimrande.

6623 Carmen Chardonnay , Chile – 72 kr (vitt)

Inte lika komplex som en hel opera, mer som en glad och lättsam musikal. Drick till örtfylld abborre eller nykokta rödbetor med smör.

6254 Kallstädter Kobnert Riesling Spätlese Trocken , Tyskland – 74 kr (vitt)

Tyska viner har långa namn och är ofta gjorda på den lätt överskattade rieslingdruvan, men det kan vara gott för det. Smakar särskilt bra till kycklingspett med jordnötssås.

ARTIKELN HANDLAR OM