Laga Charlottes och Nicolas lyxmat

Foto: Kalle Assbring
Jodi Cohen (th) äger tillsammans med Nicola restaurangen Divino. Charlotte (ovan tv), som är vegetarian, älskar sallader och pasta. Nicola (tv) däremot äter helst japanskt.
MAT & DRYCK

En romantisk middag hemma hos Charlotte Nilsson och Nicola Ingrosso består av korv med bröd.

Men för Söndags läsare lagar de en somrig lyxmiddag.

Schlagerstjärnan Charlotte Nilsson har nära till lyxig mat. Hennes man Nicola Ingrosso arbetar på den italienska restaurangen Divino inte långt från parets hem på Östermalm. Nicola är också ägare till den, tillsammans med kökschefen Jodi Cohen.

Du har också jobbat på Divino, Charlotte?

– Ja, det stämmer. De första veckorna stod jag faktiskt i disken eftersom vi inte kunde få tag på någon diskare. Vi slet 20 timmar om dygnet allihop. Nu för tiden jobbar jag inte i restaurangen, fast det är klart att om det kniper ställer jag upp.

Är du ofta på restaurangen?

– Eftersom vi bor så nära blir det ofta att jag springer ner och tar en fika på dagarna. Men jag vill inte springa där fem dagar i veckan och käka, jag vill klara mig själv.

Tycker du om att laga mat?

– Jag är faktiskt en riktig hemmatjej och tycker att det är jätteroligt med matlagning. Jag är en riktig periodare. Just nu har jag varit inne i en bakperiod, hela frysen är full av bullar. Nicola tycker att det räcker nu...

Nicola, lagar du mat?

– Jag har lagat mat typ två gånger på hela tiden jag och Charlotte varit tillsammans. Vi har nästan inget ”matliv” tillsammans nu för tiden. På kvällarna jobbar både jag och Charlotte för det mesta och på söndagarna när vi är lediga vill vi inte hålla på och laga mat.

Hur ser en romantisk middag ut hemma hos er?

– Eftersom vi så ofta äter lyxmat, tycker jag att det kan vara jättemysigt att springa ner till korvkiosken och köpa med sig en mosbricka hem, säger Charlotte. Konstigt nog har romantisk mat för oss blivit korv med bröd eller hamburgare.

Är du fortfarande vegetarian, Charlotte?

– Ja, jag blev vegetarian för 6-7 år sedan i samband med att galna ko-sjukan började dyka upp. Först slutade jag äta kött, när jag märkte att jag mådde bra av det slutade jag med fisk och kyckling också. Jag är inte vegan eftersom jag dricker mjölk och äter ost.

Jodi Cohen, du är kökschef på Divino. Vilken är din bakgrund?

– Jag kommer från Toronto och var revisor från början. När jag var med i en bilolycka kunde jag inte längre sitta ner och jobba och jag insåg att det var dags att byta karriär. Jag utbildade mig till kock eftersom jag alltid älskat att ”mata” människor. Sedan jobbade jag på restaurang i Italien i 10 år.

Vad för slags restaurang är Divino?

– Man kan kalla Divino för lyxrestaurang, fast allt på menyn inte är dyrt, säger Nicola. Bakom varje maträtt ligger många timmars arbete, vi vill att allt ska vara en smakupplevelse. Vi satsar också på att ha jättebra personal. En av våra servitriser, Ulrika, är Sveriges bästa, hon vann Guldbrickan förra året.

Vad inspirerar dig i din matlagning, Jodi?

– Jag lever så mycket med maten att jag ibland drömmer om nya maträtter på nätterna. När jag vaknar skriver jag ner dem och sedan provlagar jag dem. Jag har faktiskt kommit på flera nya rätter på det sättet.

Favoritmat?

Charlotte: – Jag älskar sallader och pasta. Min favoriträtt på Divino finns inte på menyn, men går alltid att beställa. Det är krämig potatispuré med olivolja, sparris och svamp, helst tryffel.

Nicola: – Japansk mat faktiskt.

Jodi: – Pilgrimsmusslor.

Hur tänkte du när du inredde ditt kök hemma, Jodi?

– För mig är det viktigt att ha stora ytor att arbeta på. Knivarna är det absolut viktigaste redskapet i köket så de ska man se till att placera centralt.

Några bra matlagningstips till läsarna?

Jodi: – Smaka av allt! Det händer ofta att jag inte är nöjd med något och då är det bara att börja om från början igen.

Vad har du för framtidsplaner, Charlotte?

– Min platta har släppts i 25 länder så jag är på promotionturné hela sommaren. Jag ska bland annat till Brasilien, Sydafrika, Japan och Sydkorea, så jag har fullt upp.

Jennifer Jansch