Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Franska fynd och spanska överraskningar

Här de nya och bästa vinerna

   När Systembolaget för första gången i år släpper nya viner kommer de mest intressanta från Europa. För ovanlighetens skull hittar vi anledning att tipsa om ett flertal viner från Frankrike, normalt sett brukar riktigt bra viner därifrån ligga i betydligt högre prislägen. Dessutom gillar vi en del av de nya spanska vinerna. De brukar visserligen inte kosta så mycket, men det är inte heller vanligt att de vinner vår gunst.

Är man beredd att lägga ut stålar och älskar chardonnay, så har du chansen. Den här månaden släpps bland det bästa Argentina, Sicilien och Sydafrika har att erbjuda av den druvan. Vi tänker på 6697 Catena Chardonnay 2000 139 kr, 12020 Meerlust Chardonnay 1998 160 kr och 12467 Planeta Chardonnay 2000, 199 kr.

Alla tre är laddade med karaktär och smakar så mycket att maten till bör vara ganska potent. Korka upp till svärdfisk med grillade grönsaker eller samla familjen och ställ till med paella-kalas.

Röda vinerNyhet!

84761 Boheme Vino Rosso Salento, Italien, 44 kr

Om du ska käka lasagne med svamp en tisdag finns ingen större anledning att leta efter något dyrare. Vinet ligger i beställningssortimentet så du måste be din butik ta hem flaskorna, men det kan vara värt några dagars väntan. Billigare än så här blir det knappt.

 Nyhet!

22147 Marcus Syrah Cabernet 2000, Frankrike, 56 kr

Doftar precis som hackad färsk chilipeppar - men det ska du inte servera vinet till (rödvin passar inte till chilihet mat). Drick istället till en paprika fylld med köttfärs, örter och vitlök som bakas i ugn tillsammans med potatisklyftor.

 Nyhet!

12362 Heritage Cabernet sauvignon Syrah 2000, Frankrike, 60 kr.

Modernt och oklanderligt. Smaken är mycket fruktig och får oss att tänka på hårda svartavinbärskarameller. Du behöver inte ha mat till, men om du envisas så är vårt tips ett grillat kycklingbröst med persiljesmör och råstekt rotselleri.

 Ny årgång

2686 Gran Sangre de Toro 1999, Spanien, 69 kr.

En gammal trotjänare som åter förtjänar uppmärksamhet. För 69 spänn får du ett vin som håller vad det lovar och serverar du till kalvstek med gräddsås är det garanterad ”hemmamatch”.

 Nyhet

12766 Conde de Siruela Tinto Roble 2000, Spanien, 76 kr.

Inget som sticker ut eller upprör, men gott och värt slantarna. Korka upp på tu man hand när ni har viktigare saker att analysera än hur vinet smakar. Distriktet Ribera del Duero framstår mer och mer som pålitligt.

 Nyhet

3428 Château Lamartine 1999, Frankrike, 79 kr

Hederligt och rejält utan att vara klumpigt och alltför surt och strävt. Det här är precis ett sådant vin man vill ha till renskavsragu eller pannbiff med lök.

 Ny årgång

6253 Penfolds Koonunga Hill 2000, Australien , 84 kr

När stordrift ger så här bra resultat har vi inget invända. Finstämt och elegant som en bandtraktor, men laddat med kraft och generös fruktighet. Drick det till en bacon- och cheeseburger utan ketchup och senap.

 Ny årgång

3550 Château Labadie 1999, Frankrike, 108 kr

Är det möjligt? Ska Bordeauxälskare få sin njutningslystnad tillfredsställd för bara lite drygt en hundring? Ja, faktiskt. Det här vinet visar att det går att göra vad man ett tag tvivlade på, en Bordeaux som har vad som krävs utan att man känner sig rånad. Köp ett par flaskor till påsklammet redan nu.

 Nyhet

2842 Château Barréjat 1999, Frankrike, 120 kr

Det här måste du ha ett stycke blodigt kött till. Och vi snackar inte om mesig oxfilé, vi snackar biff eller entrecôte med ordentligt tuggmotstånd. Dessutom skulle vi vilja ha en ordentlig klick örtsmör på köttet. Dryga hundralappen är inte billigt, men individuellt hantverk kostar.

 Nyhet

12704 Condado de Haza 1999, Spanien, 144 kr

Kostar visserligen en del, men för pengarna får du ett vin som kan få en köttätare gråtmild. Så här skulle alla spanska viner smaka om de kunde.

 

Vita viner6835 Campo Viejo Viura 2000, Spanien, 54 kr.

En gammal trotjänare som ger valuta för pengarna. Fatkaraktären är tydlig och gör att vinet är som klippt och skuret till vitlöksstekta räkor och en bit ljust bröd.

 12421 Piemonte Cortese 2000, Italien, 59 kr.

Lätt som ett lönekuvert och bara för dem som förstår små bokstäver. Servera väl kyld som aperitif eller till en forell med stekt mandel, då kommer den helt till sin rätt.

 Nyhet

6600 Santa Helena Siglo de Oro Chardonnay 2001, Chile, 65 kr.

Ett bra vin när man vill sätta dimmig guldkant på vardagsmiddagen. En enkel sallad med rökt sidfläsk och getost är vårt förslag. Vinet bjuder inte på några överraskningar och kommer inte reta någon. Därför är det också ett säkert kort till vinlotteriet.

 7496 Jacob’s Creek Chardonnay 2001, Australien 67 kr

Det här får du varken ståpäls eller aha-upplevelser av, men du får precis vad du betalar för och lite till. Producenten har stajlat till en chardonnay som ska passa alla och har lyckats ganska bra.

 12418 Inycon Chardonnay 2000, Italien, 69 kr.

En riktig fruktbomb från skicklig siciliansk vinmakare. Prova det här om du brukar gilla stöddiga chardonnayviner från Australien och Kalifornien. Servera till scampispett med vitlöksmajonnäs.

 6607 Crucero Sauvignon Blanc 2001, Chile, 76 kr.

Pigg och fräsch som en sorbet. Det här är nåt för dig som gillar Sancerre, men har kort om stålar.

 22098 Fairview Chenin Blanc 2001, Sydafrika, 84 kr

Det går att göra goda viner på chenin blanc i Sydafrika, även om vi många gånger tvivlat. Smakar lite som viognier, vilket definitivt inte är så illa. Servera som lätt avslutning på en tung julmiddag med några väl valda ostar, typ vacherol eller ljummen getost med honung på.

 Ny årgång

2227 Michel Laroche Peyroli Chardonnay 2000, Frankrike 94 kr.

Det här är inget revolutionerande vin smakmässigt, men du får mycket god smak för pengarna. Smaken får oss att längta hejdlöst efter sommarens grillade abborrar.

 5773 Chablis 2000 William Pinon, Frankrike, 99 kr

I Bourgogne är bönderna väl medvetna om sitt goda rykte och därför extremt duktiga på att salta notan. I det här fallet får du dock vad du betalar för. Vinet är fruktigare och med mer generös sötma än många andra viner från Chablis, vilket i vår bok är ett plus. Extra stilpoäng även för etiketten som känns allt annat än stelbent traditionell.

 Ny årgång

2190 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2000, Frankrike, 108 kr.

Kostar egentligen för mycket, men vill man absolut smaka nåt gott från franska Alsace kostar det ofta en hacka. Köp det här när du tänker äta bratwurst och surkål till middag. Eller när du vill överraska med något annorlunda till aperitifen.

Per Styregård och Anders Calissendorff
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet