Mackor – OS bästa mål

Fotbollslandslagets kockar ger perfekta recept för tv-soffan

Foto: björn lindahl
KOCKARNAS GULDRECEPT Fredrik Nilssons och Dick Broströms mackrecept ger dig massor med välbehövlig energi till de tuffa passen i tv-soffan de kommande veckorna. Lita på att deras recept funkar – fotbollslandslagets kockar är vana att servera vrålhungriga lirare. ”Mackor är bästa alternativet. De tar inte lång tid att göra och de är godare än chips”, säger Fredrik Nilsson.
MAT & DRYCK

För god stämning i tv-soffan krävs det rätt mat.

Fotbollslandslagets kockar har det perfekta målet för dig som tänker följa OS framför tv:n – mackorna.

– Mackor är det bästa alternativet om man ska kunna sjunka ner i soffan riktigt ordentligt. De tar inte lång tid att göra och är framför allt godare än chips, säger Fredrik Nilsson, kock för fotbollslandslaget och även köksmästare på restaurang Grodan i Stockholm.

”Åt halvt kilo oxfilé”

Han är van att servera vrålhungriga fotbollsproffs tillsammans med sin kollega Dick Broström. De vet hur viktigt det är med bra mat i magen för att kunna hålla uppe koncentrationen.

– De unga killarna som Zlatan Ibrahimovic i fotbollslandslaget är väldigt glada i mat. De äter nästan vad som helst. Värst är ändå Kim Källström som åt mer än ett halvt kilo oxfilé. Det värsta jag varit med om i matväg, säger Fredrik Nilsson.

Som kock för ett landslag gäller det även att tillgodose alla i lagets önskemål. Fredrik Ljungberg kan exempelvis inte äta choklad eller ost utan att få migrän.

– Om man ska följa långa tv-sändningar och få den riktiga känslan är det bäst att äta fantasifulla mackor som passar till just den idrotten.

– Clubmackan passar till ishockeyn eftersom du står dig på den i över två timmar. Du kan skarva med chips till den tredje perioden om det skulle behövas.

Lätt mat till curlingen

– Curling är lite långsamt och kräver inte lika mycket mat. Då passar det bra med en inte alltför stor portion, säger

Fredrik Nilsson.

Elofssons biffmacka står på kvällens meny – när Per Elofsson ska vinna OS-guld till Sverige.

Magdas jägarmacka

Macka med stenbitsrom (curlinglandslaget)

Pistmackan (Anja Pärson)

Clubmackan (hockeylandslaget)

Elofssons biffmacka

Fredrik Larsson