Pink power!

Flera fräscha roséviner bland System- bolagets majnyheter

MAT & DRYCK

Nu kommer de på bred front. Den perfekta drycken för boule, krocket och andra civiliserade sommaridrotter. I nyhetsfloran i maj presenteras en dryg handfull fräscha roséviner som piggar upp och sätter fart på lusten för spel och lek såväl som för romantik och filtsittande.

Aftonbladets vinexperter - Per Styregård och Anders Calissendorff.

Pink power! Passa på att bunkra upp, vi är fler och fler som vågar erkänna: riktiga killar gillar rosa. Om din favoritsort tar slut, deppa inte för det. Vi vet att det kommer fler rosa drömmar att välja på nästa månad. Det finns mycket som slinker ner lättare med några klunkar kall rosé.

Kycklingsallad, några finskurna charkuterier och välgräddad baguette går fort att fixa. Du kan också bre några mackor med pepparrotssmör, ladda med rostbiff och toppa med paprikastavar. Lägg ner någon av följande viner i korgen: 2783 Viña Albali Rosado Tempranillo 56 kr, 22198 Les Bateaux Rosé de Syrah 59 kr, 22503 Viña Salamanca Rosado 59 kr eller 2250 Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 65 kr.

VITT VIN

5688 Jurassique Chardonnay, Frankrike Bag-in-box 3 L 339 kr

Vore allt vitt lådvin så här bra skulle vi vara tvungna att köpa större kylskåp. Men vi håller ändå tummarna för att ännu fler riktigt seriösa producenter upptäcker lådans förträfflighet. Allroundvinet för sommaren är här.

12148 Terrasses d’Azur Chardonnay 2001, Frankrike 52 kr

Man behöver inte alltid göra det så svårt för sig. En bra lunch kan bestå av ciabatta med ost och skinka och ett glas enkelt, men hederligt vitt.

6001 Marqués de Riscal 2001, Spanien 59 kr

Friskt, fräscht och somrigt som hemgjord fläderblomssaft. Lägg några flaskor på lut och hoppas på en bra sommar och många gräsfläckar på knäna.

12013 Copperfield Chardonnay 2000, Sydafrika 65 kr

Fräs finhackad schalottenlök, vitlök, persilja, lite färsk chili och basilika i rikligt med god olivolja. Häll i en skvätt vitt vin och en påse blandade frysta skaldjur, låt skaldjuren bli varma och häll allt över nykokt pasta. Riven parmesan är givet till.

6463 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2001, Australien 74 kr

Det här vinet bjuder inte på några överraskningar, men det är ju inte alltid

vad man är ute efter. Ett välgjort chardonnayvin från Australien med förutsägbar doft: blunda och försök känna hur en tallrik med blandade

tropiska frukter och en skiva nyrostat bröd med smör skulle dofta tillsammans. Du kan dricka vinet som det är eller servera till laxpudding med skirat smör.

5254 Schloss Vollrads Riesling Trocken 2001, Tyskland 85 kr

Behöver du en aperitif och har tröttnat på sauvignon blanc och bubbel? Prova en riesling. Inte nog med att druvan har syrlighet nog att väcka slumrande aptit, den gör inte bort sig på matbordet heller. Särskilt inte om måltiden drar åt det asiatiska hållet eller innehåller rökta ingredienser.

12200 Domaine Les Aubepines Tokay- Pinot Gris 1997, Frankrike 100 kr

Druvan tokay-pinot gris hör till dem det kan vara lite svårt att komma överens med. Vinerna har ofta en kryddig, aromatisk doft som kan vara både tilltalande och frånstötande, men när de är välgjorda kan man vara säker på att man får ett vin med egen stil, fjärran från marknadsanpassad storproduktion. Dessutom är de utpräglade matviner och passar både till fisk, skaldjur och lättare ljust kött.

12253 Mulderbosch Steen op Hout 1999, Sydafrika 110 kr

Kul med ett vin av druvan chenin blanc som är friskt fräscht och omedelbart tilltalande. Chenin blanc har två hemvist i världen, franska loiredalen och Sydafrika (där druvan kallas steen). De franska varianterna brukar antingen vara söta eller ta åratal på sig för att mogna och de sydafrikanska brukar mest vara plonk. Vi skulle gärna dricka det här som en aperitif innan man sätter sig till bords med en tallrik vinkokta blåmusslor.

2534 Domaine Gerovassiliou Viognier 2000, Grekland 129 kr

Vangelis Gerovassiliou är förmodligen Greklands bästa vinmakare. Tyvärr har han nog ännu inte det kapital som krävs för att göra vin i absolut världsklass, men det kommer och det här är nära nog för pengarna. Vinerna från Gerovassiliou är framtida kultviner, häng med från början. Sparrisrisotto, stinn av smör och parmesan utgör idealiskt sällskap.

SÖTT VITT VIN

4197 Château du Juge 1997, Frankrike 375 ml 67 kr

Sött och gott i hanterlig storlek. Smakar som Sauternes, men du får mer för pengarna när det står Cadillac på etiketten. Ställ fram lite toast till

förrätt med ankleverpaté av god kvalitet och skruva ett varv på pepparkvarnen. Servera vinet rejält kallt.

RÖTT

6482 Somerton Cabernet Shiraz, Australien Bag-in-box 3 liter 199 kr

Håll i er vingummiälskare, nu finns godis i flytande form med spark i. Ta med lådan och några vänner ner på bryggan, ladda med metspön och pannbiffmackor med lök.

2619 Château Sarati 2000, Rumänien 60 kr

Tyvärr hittar vi alltför sällan något positivt att säga om rumänska viner och att kalla det här ett superfynd är att gå för långt, men vill du ha ett billigare alternativ till Beaujolais funkar det utmärkt. Servera det väl kylt till picknickplock eller med isbitar och lite fruktsoda.

6280 De Bortoli Shiraz 2001, Australien 66 kr

Producenten De Bortoli är kanske bäst på att göra söta vita viner, men fortsätter de att göra bra rött till rimliga priser har vi inga invändningar alls. Om det här kommer på låda är det perfekt för båtsemestern. Gör en pasta Carbonara med mycket parmesan

26534 Carmen Merlot 2000, Chile 72 kr

Vi älskar Carmen, men älskar Carmen oss? Carmen tillhör en exklusiv skara producenter i vinvärlden vars viner nästan alltid är intressanta trots att det handlar om vettiga priser.

2755 Atrium Merlot 2000, Spanien 73 kr

Producenten Torres är en smula ojämn, men i det här fallet är vinet välgjort och gott. Det har en elegant, ganska lågmäld charm som vinner i längden. Häller du upp det här till stekt kyckling med gräddsås förstår du vad vi menar.

26548 Los Robles Carmenère 2001, Chile 75 kr

CAR-MEN-ÈRE?lägg det på minnet. Vinerna gjorda på den här rödvinsdruvan verkar bara bli bättre och bättre. Hittills är det nästan bara chilenska vinbönder som fattat galoppen, men i framtiden kommer carmenère säkert att sprida sig över världen. Vinet har tillräcklig smak för att matcha en grillad biff och tillräcklig charm för att vara gott alldeles på egen hand.

12714 Museum 1999, Spanien 98 kr

Namnet får oss att tänka på gamla dammiga grejor som grävts upp ur marken. Inget kunde vara mer missvisande. Det här vinet är modernt fräscht och har inget på museum att göra – på middagsbordet däremot! Grilla skivad lammstek och servera med Café de Paris- smör och bakad potatis.

Vinet kommer från distriktet Cigales nära Ribera del Duero och kan vara värt att hålla ögonen på.

2096 Lanzerac Merlot 1999, Sydafrika 99 kr

En majpresent till merlot-freaks. Vill du ha nåt lika bra av merlotdruvan från Pomerol eller Saint Emilion, får du lägga en eller ett par hundringar till. Försök få tag på lite confit de canard, ankött som konserverats i sitt eget flott. Stek potatis i flottet och servera med lite god skogssvamp. Snacka om syndigt gott.

16669 Fetzer Eagle Peak Merlot 2000, USA 99 kr

Ovanligt elegant vin från Kalifornien att korka upp vid dukat bord en sommarmiddag. Servera pasta med strimlad biff i gräddig sås, eller unna dig ett par glas på egen hand en ljum kväll.

22620 Bonterra Zinfandel 1999, USA 125 kr

Amerikanska viner gjort på zinfandeldruvan kan dofta aprikospuré, här är ett klockrent exempel. Men låt dig inte avskräckas, i smaken har Bonterra Zinfandel lika mycket potens och charm som en glänsande ny SUV. Att vinet är gjort på ekologiskt odlade druvor gör ju inte eftersmaken sämre. Servera till till grillat ankbröst med bourbonkokta aprikoser.

Per Styregård Anders Calissendorff