Fixa vårens finaste fest

Svepande organza, skira knoppar och gröna blad.

1 av 3 | Foto: Sara Ringström
Samla dina vänner till vårfest. Med en medelhavsinspirerad buffé, dukning i skira pastellfärger och doftande magnoliablommor blir festen en succé!
MAT & DRYCK

Våren är sprängfylld med festligheter. Så här lyckas du med vårens finaste buffé.

Maj är de stora högtidernas säsong. Liksom växterna i naturen håller på att spricka ut i ett nytt spännande liv, representerar många av vårens fester just en nystart i livet. Det är studentfester, dop, bröllop och konfirmationer om vartannat. Annars är ju livet fullt med festligheter som är värda att fira. Födelsedagar, nytt jobb, ny bostad eller varför inte bara samla dina goda vänner till en försommarbuffé. Det är bara att låta fantasin flöda.

Buffé passar vid alla tillfällen och är enkelt att bjuda på när det är många gäster som förväntas komma. Ett buffébord är inbjudande att titta på och blir aldrig stelt och tråkigt. Det finns alltid någonting som passar var och en.

Mat har blivit på modet och det är ingen konst att skapa feststämning med de rätta ingredienserna. Musik, romantiska drinkar och den rätta mixen på festbuffén och du kan lugnt luta dig tillbaka och njuta av din egen fest.

Gör det lätt för dig och bestäm ett tema på buffén. I år är det många restauranger som sneglar åt Medelhavets mattraditioner.

Italien, Grekland och Spanien är alla länder som har rika och mustiga menyer att plocka ur. Blanda rätter av kött och grönsaker. Använd färska örter, vitlök och oliver och du får den rätta medelhavskänslan. Servera ett gott bröd och vin till buffén. Rena, rätt milda smaker, gör att vi drömmer om azurblått medelhav, vit marmor, salta bad och goda, långa och avstressande måltider. Låt dig inspireras av de grekiska gudarna Adonis, Zeus och Apollon, med ett milt vin i glaset.

När Medelhavet möter det nordiskt skira modet händer det spännande saker.

Vårens fester går nämligen i svala skira toner. Ljusgrönt, lila, ljusblått och med vackra magnoliablommor blir festen komplett. Med sina enorma vit- och ljusrosa blommor och den diskreta honungsdoften är den ett exotiskt inslag i trädgårdar runt om i Sverige. Ta in en magnoliakvist till buffén och festen kan börja.

Frostad melon- och ciderdrink

10–12 glas

Foto: Sara Ringström

Dillmarinerade kotlettytterfilérullar

fyllda med Philadelphia- och pecorinoostcrème på bädd av rotsellerisallad

20 bufféportioner

Foto: Sara Ringström

Sparris-, ruccola- och vårlökspaj

20 små portionspajer i mandelformar

Foto: Sara Ringström

Caesarsallad med snurriga spett

20 bufféportioner

Foto: Sara Ringström

Tomatdressad potatissallad

20 bufféportioner

Foto: Sara Ringström

Olivbröd

8–10 bröd

Foto: Sara Ringström

Agneta Elmegård