Hetaste bönan i kaffebaren

Hetaste kaffet just nu är kallt. Ice latte spås bli nästa populära böna.

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
MAT & DRYCK

Roberto Dell´Aquila vet hur man gör en perfekt kaffedryck. Han är Sveriges bästa barista – en mästare i kaffe.

Först var det kokkaffe. På 60-talet kom bryggkaffe. Att espressobönan och varm mjölk är det som gäller i dag har nog de flesta märkt av. Och vi dricker bara mer och mer så kallat specialkaffe.

– Vi räknar med en ökning på 30–40 procent per år, säger Matts Johansson, ordförande i Svenska specialkaffeföreningen. kad efterfrågan kräver ökad kvalitet. Kvaliteten säkras genom tävling. Roberto Dell´Aquila blev nyligen utnämnd till Sveriges bästa barista för andra året i rad.

Ordet barista är italienska för bartender och det finns särskilda baristor för kaffebaren.

I juni tävlar Roberto Dell´Aquila i VM.

– Jag kom från Italien 1999 och började då med kaffe på allvar, berättar han från kaffebaren i Malmö där han arbetar.

– Att servera kaffe är inte bara att servera kaffe. Det är att berätta en historia och få kontakt med kunden.

Under Barista Cup skulle baristorna givetvis visa prov på att de behärskade våra vanliga kaffedrycker som espresso och caffe latte. Men det läckraste och mest spännande är baristornas signaturdrinkar. Roberto toppade sin citronsmaksatta drink med lakrits och serverade den i höga champagneglas. Profumo di Napoli, Doft av Neapel, blev namnet.

– Jag kom på den en vecka före tävlingen. Man får experimentera!

Espressokaffet är grunden i så gott som alla kaffevarianter på våra kaféer i dag. Många har också skaffat sig en egen espressomaskin till hemmet. Men om man inte har en sådan och ändå vill fixa något roligare än det vanliga svarta, vad gör man då?

– Det går att använda vanligt bryggkaffe också. Det blir ju inte riktigt samma smak, men det fungerar. Ta det lite mer koncentrerat bara, tipsar Roberto.

Roberto själv dricker mellan tre och fyra espresso varje dag. I Italien dricker man inte lika mycket caffe latte som här. Kall latte, ice latte, är det som är nästa böna på kaffehimlen.

En barista övar länge innan han eller hon blir duktig. Det är många detaljer att tänka på. Styrkan på kaffet, temperatur, mjölk, skum... Och så givetvis presentationen. Inget spill, tack!

Robertos kalla kaffedrinkar

Roberto Dell´Aquila

Foto: Krister Hansson

Fler recept

Här hittar du förslag och idéer på fler kaffedrinkar: